erbo

Meer vraag naar ErBo-certificering

Datum: 5 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 5 juni 2023
Door: Richard Wolting
Bij Cumela Advies zien we een grotere vraag naar informatie over de ErBo-erkenning en de mogelijkheden die wij hierbij qua begeleiding kunnen bieden. Met ons Integraal Management Systeem kun je je laten certificeren voor onder andere de ErBo-erkenning.

ErBo staat voor de Erkenningsregeling Bosaannemers. De ErBo-regeling geldt voor bosaannemers en cumelabedrijven die bosbouwkundige werkzaamheden uitvoeren. Stichting Kwaliteit Bos-, Natuur- en Landschapswerk (SKBNL) beheert de Erkenningsregeling Bosaannemers en bevordert daarmee de kwaliteit van werken in het bos. Veel opdrachtgevers, waaronder Staatsbosbeheer, stellen de ErBo-erkenning inmiddels verplicht.

De ErBo-regeling geldt voor bosaannemers en cumelabedrijven die bosbouwkundige werkzaamheden uitvoeren

Hoe word je ErBo-erkend? Als ErBo-deelnemer werk je volgens het ErBo-handboek dat je kunt downloaden via SKBNL. Je meldt je bedrijf aan bij SKBNL en maakt afspraken met één van de drie certificerende instellingen die op dit moment de jaarlijkse audits uitvoeren.

Eisen ErBo-handboek

Om in aanmerking te komen voor een ErBo-erkenning moet je voldoen aan diverse eisen. In het Handboek ErBo 2022 staan de volgende eisen:

1. De algemene bedrijfsvoering
Je bedrijf moet staan ingeschreven bij de KvK en komt zijn fiscale verplichtingen na. Het is aangesloten bij het UWV, werkt op basis van de algemene aannemingsvoorwaarden van de SKBNL en hanteert bij de uitvoering van het werk een werkplan.

2. Het personeel en het werken volgens de Arbowet
Je bedrijf voert een personeelsadministratie en maakt duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is binnen de onderneming. Het hanteert een cao of bedrijfsspecifieke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Verder heeft het bedrijf vakbekwaam personeel dat kan werken zonder taalbelemmeringen en zorgt het ervoor dat de werkgever en werknemers regelmatig bijscholing volgen om de vakkennis op peil te houden.

3. De veiligheid van het eigen personeel
Je bedrijf is in het bezit van een geldige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met bijbehorend plan van aanpak. Het voert dat plan van aanpak uit en heeft een procedure voor het melden en registreren van ongevallen en bijna-ongevallen. Het zorgt voor voldoende arbokennis in het bedrijf en zet voor sommige taken onafhankelijke deskundigheid in. Het bedrijf zorgt ervoor dat medewerkers in noodsituaties adequaat kunnen optreden. Verder voldoet het aan de zorgplicht uit de Arbowet en is het bij bijzondere omstandigheden extra alert.

4. Het inzetten van machines en het verrichten van onderhoud
Je bedrijf zorgt ervoor dat machines en gereedschappen voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van beschermingsmaatregelen. Ook onderhoudt het machines en gereedschappen op preventieve wijze en houdt het hiervoor een registratiesysteem bij.

5. Het inzichtelijk maken van en eisen stellen aan de eventuele onderaannemers die je bedrijf inschakelt
Je bedrijf houdt bij welke onderaannemers voor het bedrijf werken of hebben gewerkt en je garandeert dat zij bij hun inzet op de werkplek voldoen aan alle van toepassing zijnde ErBo-eisen.

6. De algemene eisen voor de werkuitvoering
Je bedrijf zorgt ervoor dat het vakkundig werkt.

7. De veiligheid van het publiek en de openbare weg
Je bedrijf zorgt ervoor dat het de wetgeving en eventuele afspraken uit de sector rondom verkeer en vervoer naleeft. Bij de uitvoering van werkzaamheden heeft het bedrijf aandacht en uitleg voor het publiek.

8. De omgang met het milieu en de gezondheid van de medewerkers
Je bedrijf zorgt ervoor dat het de milieuwetgeving en afspraken uit de sector rondom het milieu naleeft. Het werkt bij handgedragen motorgereedschappen uitsluitend met alkylaatbrandstoffen en vult de tanks hiervan en die van de overige machines op een milieuvriendelijke manier. Het bedrijf werkt uitsluitend met biologisch afbreekbare hydraulische vloeistoffen, smeermiddelen en andere verliessmering.

9. Het netjes werken in en omgaan met het bos
Je bedrijf zorgt ervoor dat het de natuurwetgeving naleeft en laat geen afval in de natuur achter.

Bedrijven kunnen het Integraal Management Systeem van Cumela Advies gebruiken om zich te laten certificeren voor de Erbo-erkenning

Integraal Management Systeem

Bedrijven die al werken met het Integraal Management Systeem van Cumela Advies kunnen dit ook gebruiken om zich te laten certificeren voor de ErBo-erkenning. Het managementsysteem van Cumela is helemaal toegesneden op de werkzaamheden in onze bedrijfstak en op basis van één handboek met daarin procesbeschrijvingen en bijlagen kunnen bedrijven zich laten certificeren voor bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 14001, VCA*/**, CO2-Prestatieladder of BRL Groenvoorziening. Daar kan dus ook de ErBo-erkenning aan worden toegevoegd.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je ondersteuning nodig, neem dan contact op Cumela Advies of kijk voor meer informatie op www.skbnl.nl.