Werkbezoek heijnen

Meer SEB-gelden voor medeoverheden en MKB

Datum: 18 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 19 januari 2023
De komende jaren komt er binnen de SEB pot een bedrag van 400 miljoen euro beschikbaar voor mede overheden en MKB bedrijven om ook te kunnen investeren in duurzaam werken. Die toezegging deed staatssecretaris Vivianne Heijnen tijdens een werkbezoek aan de cumela jongeren denktank.

De staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was te gast bij AH Vrij in Wateringen waar zij met jonge ondernemers sprak over de route naar een emissieloze sector en de uitdagingen voor de branche. Want ook Heijnen ziet dat er werk aan de winkel is. Bijvoorbeeld op het gebied van de laadinfrastructuur. “Als het gaat om elektrisch personenvervoer heeft Nederland een van de hoogste dekkingsgraden van Europa. Dat neemt niet weg dat we in brede zin problemen met de netcapaciteit hebben en het voor bedrijven vaak lastig is om een aansluiting te krijgen. Dat stimuleert niet om te investeren in een elektrisch materieelpark”, antwoordt zij op de vraag van Aldert van der Spek.

Landelijk stimuleren blijft belangrijk

Het waren echter niet alleen de jonge ondernemers die vragen stelden. De bewindspersoon toonde zich goed ingelezen en geïnteresseerd en wilde zelf ook kennis ophalen. Wanneer verwachten ondernemers dat elektrische machines af fabriek van de band zullen rollen? En, hoeveel duurder is emissievrij materieel? Rick Vrij legde uit dat elektrische machines snel drie keer duurder zijn dan dieselaangedreven materieel. Maar ook dat de beschikbaarheid een issue is. “Er zijn nog te weinig leveranciers die af fabriek elektrische bouwmachines leveren, de meeste worden omgebouwd van diesel naar elektrisch.” Volgens hem is de invloed van de bewindspersoon in Europa nodig om tot een versnelling te komen. Of de invloed van Heijnen zo ver reikt is echter de vraag. “Natuurlijk kijken we wat er mogelijk is om in Europees verband fabrikanten te dwingen om emissieloze bouwmachines te produceren. Dat werkt het allerbeste.

Daag mij uit…

Of die SEB-subsidie bij groenbedrijven terechtkomt, is echter de vraag. En dat is zuur voor bijvoorbeeld Martijn van der Lans. “Wij zijn gespecialiseerd in de aanleg en het onderhoud van openbaar groen en cultuurtechniek, maar komen niet in aanmerking voor SEB-subsidie ondanks dat we met dezelfde machines draaien. Is er een mogelijkheid om ondernemers in de groen- en cultuurtechniek - bijvoorbeeld vanuit het Schone Lucht Akkoord - te helpen?” Een goede vraag volgens Heijen, maar zij liet zich niet verleiden tot een toezegging. “We hebben in de bouwsector op dit moment een enorm probleem, met name door de stikstof. Hoe graag we ook iedereen willen helpen, er is heel duidelijk gekozen voor de focus op de bouw. Binnen het Schone LuchtAkkoord wordt gekeken naar een bredere toepassing van gelden en naar mobiele werktuigen die buiten de bouw worden gebruikt, maar daar zijn geen enorme bedragen voor beschikbaar.” Toch sloot ze de deur zeker niet helemaal. “Ik wil deze uitdaging ook bij jullie neerleggen… Daag mij uit om met goede en stevige cijfers naar mijn collega’s te gaan. Als het verduurzamen van machines in de groensector grote impact heeft dan moet daar meer aandacht voor komen”, besloot zij.