RB_Moerdijk_kijkdagen

Markt voor gebruikte machines verandert

Datum: 23 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2024
Door: Toon van der Stok
Ritchie Bros verwacht dat de prijs van tweedehands machines dit jaar verder zal dalen. Ze constateren dat de prijs al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar aan het dalen is, al ligt deze nog steeds op een hoog niveau.
RB_Marc Janssen

De dalende prijzen zijn volgens sales manager Benelux Marc Janssen een gevolg van duidelijke veranderingen in de markt. “We zien dat het aanbod sterk groeit. Het gevolg is dat we van een verkopersmarkt nu in een duidelijke kopersmarkt belanden. We verwachten daarom dat de prijzen nog wat verder zullen dalen.” Ondanks die dalende trend liggen de prijzen ook nu nog boven het gemiddelde van de voorgaande jaren. De kans is volgens hem echter groot dat deze verder zullen normaliseren. “De afnemer is daardoor nu aan zet en heeft volop keuze uit een groot aantal interessante machines.”

Janssen komt met deze verwachting aan de vooravond van de eerste grote veiling die Ritchie Bros dit jaar in Moerdijk houdt. Volgende week woensdag en donderdag gaan daar weer meer dan tweeduizend machines onder de hamer waaronder ruim 100 mini en midi graafmachines en 50 grotere graafmachines. Daarnaast is er een ruim aanbod van onder andere shovels, verreikers, hoogwerkers en trucks. Sinds de coronaperiode is de veiling ook bij Ritchie Bros grotendeels digitaal. Iedereen kan dus vanuit huis de veiling volgen of meebieden. 

Meer informatie over deze veiling