Coronavirus

Loondoorbetalingsplicht bij wachttijd coronatest

Datum: 15 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Op dit moment is er helaas een wachttijd voordat een werknemer kan worden getest op het coronavirus. Hij moet mogelijk ver rijden en het kan enkele dagen duren voordat de uitslag binnen is. Voor wie zijn die kosten?

Deze vraag wordt veel gesteld aan de Ondernemerslijn. De overheid roept op tot zoveel mogelijk thuiswerken. Voor een medewerker in de uitvoering is dat niet mogelijk. Dus als hij getest moet worden omdat hij klachten heeft mag hij niet aan het werk. De werknemer krijgt zijn loon deze periode doorbetaald. In overleg kun je hiervoor vakantie- of atv-dagen gebruiken maar in feite hoort dit bij het werkgeversrisico.

Hoofdregel: als een werknemer geen arbeid verricht moet de werkgever het loon doorbetalen.

Risicosfeer
De hoofdregel is: als een werknemer geen arbeid verricht moet de werkgever het loon doorbetalen. Deze hoofdregel gaat niet op als de oorzaak waarom het werk niet wordt verricht in de risicosfeer van de werknemer ligt. Dat is normaliter bij te laat komen of bij werkweigering. Het wachten op de testuitslag of quarantaine ligt niet in de risicosfeer van de werknemer.

Dit is anders als de werknemer bijvoorbeeld voor vakantie naar een gebied reist dat bij vertrek al een oranje of rood reisadvies heeft. Je moet dit wel voordat een werknemer vertrekt aan hem duidelijk maken.

Particulier laboratorium
Om de wachttijd te beperken kan een werknemer ook naar een particulier laboratorium gaan voor een coronatest. Er zijn meerdere aanbieders maar ook zij hebben het momenteel erg druk.

Compensatie werkgevers
Er wordt al enige tijd met het kabinet gesproken over compensatie voor werkgevers voor deze loondoorbetalingsplicht. Er zijn inmiddels al een aantal varianten verkend maar deze zijn op onuitvoerbaarheid gestrand. Op dit moment ligt er weer een voorstel waarnaar gekeken wordt. Cumela blijft zich inzetten voor een compensatieregeling.

Coronaklachten huisgenoot
Een werknemer hoeft alleen in thuisquarantaine als de huisgenoot naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Als uit een test blijkt dat een huisgenoot het coronavirus heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis. Het huishouden hoort van de GGD wat ze moet doen. Ook personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen blijven dan thuis. Voor deze personen kan een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD en de bedrijfsarts en alleen als zij geen klachten hebben.