lantaarnpaalsteun

Lantaarnpaalsteun voor veilig en snel doorwerken

Datum: 20 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2020
Door: Toon van der Stok
Sleuven graven langs de openbare weg, betekent vaak graven langs lantaarnpalen. Als de kabel en leidingen op voldoende afstand liggen, geen probleem, maar des te groter als de paal eigenlijk gestreken moet worden. Kooijman Kraanverhuur en grondverzet ontwikkelde samen met Robert Huigsloot van Rohtech een oplossing; de Lantaarnpaalsteun.
lantaarnpaalsteun

Het is een bekend probleem voor veel cumelabedrijven, de lantaarnpaal die net te dicht langs de sleuf blijkt te staan. Lastig, want even zelf afkoppelen mag niet. De netbeheerder moet eraan te pas komen om de stroom eraf te halen en iedereen weet dat je dan het werk ook wel stil kunt leggen. Want dat is niet in een uurtje geregeld. De noodoplossing is vaak om dan maar een extra kraan neer te zetten, die met de hijsband de paal op zijn plaats houdt. Een relatief dure oplossing, met ook nog de kans op beschadiging van de lantaarnpaal.

Dat kan anders dacht Jan Kooijman van Kooijman Kraanverhuur en grondverzet uit Roelofarendsveen en hij ging in overleg met Robert Huigsloot van Rohtech. Huigsloot doet niet alleen het onderhoud aan machines, maar ontwerpt ook technische installaties. Samen bedachten ze de Lantaarnpaalsteun. Een verplaatsbaar werktuig op een halve stelconplaat.  Het voordeel is dat de lantaarnpaal blijft staan, de kans op beschadigingen miniem is en dat het licht gewoon kan blijven branden. “Daardoor blijft de opgraving altijd verlicht wat ook de veiligheid bevordert.

Mechanische klem
De steun kan bij de lantaarnpaal worden geplaatst waarna je mechanische klem om de paal bevestigt. Deze klem is voorzien van rubberen doppen om beschadiging te voorkomen. Alles is handmatig, zoals het stellen van de steunpoten en de klemmen stelt Robert. “Doordat alles mechanisch is, heb je ook geen CE-keur nodig.”

Het plaatsen gaat eenvoudig met palletlepels waarvoor er uitsparingen zijn of met een haak aan de kraan. Het oog is zodanig bevestigt dat hij bij het heffen precies recht blijft hangen. Met de steunpoten is de houder precies in lijn met de lantaarnpaal te plaatsen.

Alles aan de steun is met een bout moer verbinding. “Bewust”, benadrukt Robert. “Op deze manier kun je beschadigde onderdelen heel snel vervangen. Dat is zeker bij verhuur belangrijk omdat je hem makkelijk netjes en strak kunt houden.”

lantaarnpaalsteun

In de praktijk werken bedrijven vaak met twee steunen op een tracé. Door ze telkens te verplaatsen kun je zo over een flinke afstand blijven werken stelt Huigsloot. Voor het eigen gebruik en de verhuur zijn inmiddels 20 exemplaren gemaakt door hem. De komende tijd wil hij er meer maken in zijn eigen constructiebedrijf. In eerste instantie vooral voor de verhuur.

De verhuur doet Kooijman als neventak. Voor de verhuur geldt een minimumtarief van 100 euro per week. Voorlopig wordt alleen voor de verhuur gebouwd, bij grote vraag is op termijn verkoop mogelijk. Zelf is hij inmiddels een tevreden gebruiker.  “Het werkt perfect en ik heb nog nooit zo weinig schade gehad en zo snel door kunnen werken.”

 

Meer informatie op: www.lantaarnpaalsteun.nl