Afgelopen week was de officiële opening van de nieuwe fabriek van Lemken in Dinteloord. Dit is de plaats waar voortaan alle machines en werktuigen voor de mechanische onkruidbestrijding worden gemaakt. Een snelgroeiende afzetmarkt waarin Lemken zich snel een eigen plaats verwierf door de overname van Stekete. Om de groeiende productie op te kunnen vangen besloot Lemken in Dinteloord een nieuwe fabriek te bouwen ter vervanging van de fabriek in Stad aan het Haringvliet.
Begin dit jaar is de productie in de nieuwe vestiging al gestart, maar nu was ook de laatste beplanting voltooid en kreeg de fabriek een officiële in gebruik name. Op een moeilijk moment, zo betoogde CEO Anthony van der Ley. “Door de covid-crisis en daarna de start van de oorlog in Oekraïne komen we uit een zeer wisselvallige tijd. Inmiddels is de markt gestabiliseerd, maar nu zien we dat de verkopen sterk terugvallen.”
Verkoop tot min 46 procent
Gemiddeld wordt voor alle landen in Europa een terugval in de verkoop verwacht van 22 procent in Spanje tot 46 procent in Oost-Europa. Het bijzondere volgens Van der Ley is dat dit niet komt omdat er geen geld is. “De afgelopen jaren is er in de landbouw voldoende geld verdiend. In Duitsland zien we bijvoorbeeld dat boeren voldoende kasgeld hebben, maar er wordt nauwelijks geïnvesteerd.”
Dat komt volgens hem omdat het vertrouwen bij de landbouwers volledig weg is. “De oorzaak is de politiek die er een potje van maakt. Boeren vragen zich af of ze nog wel een toekomst hebben en welke kant het opgaat. Dat maakt bij de boeren en de industrie heel veel kapot.”
Als gevolg daarvan zit de industrie al een jaar in de recessie. Ook bij Lemken wordt een lagere omzet verwacht. Iets dat door de goede jaren nog is op te vangen, maar in de industrie wel gaat knellen, weet Van der Ley, die ook voorzitter is van de CEMA, de Europese vereniging van werktuigfabrikanten. Zijn noodkreet kwam dan ook niet uit de lucht vallen. De avond voor de opening waren op een vergadering van de CEMA de verkoopstatistieken van de eerste negen maanden gepresenteerd. Met onthutsende cijfers zoals een daling van de orderintake van tractoren van 34 procent, van combines met 28 procent en voor grondbewerkingswerktuigen zelfs met 38 procent.
Vraag naar voedsel blijft groeien
Hoewel de cijfers inmiddels wat minder slecht zijn omdat ook veel voorraden zijn weggewerkt, verwacht Van der Ley dat dit nog even aanhoudt. “Sommige economen uit onze business voorspellen dat dit nog aanhoudt tot het voorjaar van 2026, maar anderen denken toch dat de ommekeer komend voorjaar komt. Dat is ook wat ik verwacht, want de vraag naar voedsel blijft groeien. Dus ook de vooruitzichten voor de landbouw blijven goed. Dat signaal moet nu ook de politiek geven.”
Over de nieuwe fabriek en de toekomst maakt Lemken zich echter geen zorgen. De behoefte aan mechanische onkruidbestrijding blijft stijgen door het verdwijnen van steeds meer middelen.