Husqvarna EPOS maaien zonder grensdraad

Husqvarna test EPOS-systeem op Tilburgse golfbaan

Datum: 28 augustus 2020
Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2020
Door: Gert Vreemann
Husqvarna lanceert EPOS: robotmaaien met een virtuele begrenzingsdraad. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor golfbanen en sportvelden. Golfbaan Prise d’Eau in Tilburg test deze Husqvarna-noviteit als eerste. Volgend voorjaar komt het op de markt voor professionele gebruikers.

Husqvarna EPOS is ontwikkeld voor golfbanen en sportvelden.
Total Station Husqvarna EPOs robotmaaien

De proef op de door de Enk Groen & Golf beheerde golfbanen wordt eind september 2020 afgerond. De eerste bevindingen zijn volgens Jeroen Vingerhoets, hoofd greenkeeper bij Prise d’Eau, positief. “We werken met een Husqvarna Automower EPOS die via een referentiestation met een satelliet communiceert. Dat gaat tot op twee centimeter nauwkeurig. De afwezigheid van grensdraden is een zegen. Het beluchten en de regelmatige grondbewerkingen kunnen nu zonder beperkingen worden uitgevoerd. Fabian Storm, Automower-specialist bij Husqvarna: “Doordat de robotmaaier meerdere keren per week hetzelfde gebied maait en bijzonder licht is, zal er minder sprake zijn van verdichting van de bodem en gaan we ervan uit dat de kwaliteit van de bodem en het gras omhoog gaat en dat de grasmat mooi dicht groeit.”

bediening Husqvarna EPOS robotmaaien

Het referentiestation heeft een bereik van 300 meter en de professionele Automowers met EPOS zijn te integreren in Husqvarna Fleet Services, het digitale vlootbeheersysteem. Vanaf voorjaar 2021 zal het EPOS-systeem via het professionele Husqvarna-dealernetwerk beschikbaar zijn voor eindgebruikers en beheerders van golfbanen en sportvelden. Een video van de EPOS-pilot in Tilburg is te zien via https://youtu.be/A33IAEHGNG4.