Veilig met landbouwverkeer - Fiets langs trekker

Het is opletten op de wegen in het buitengebied!

Datum: 17 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023
Wanneer de temperatuur stijgt, moet er veel werk verzet worden. We gaan met tractoren en werkmateriaal de weg op en juist in deze drukke periode komen meer fietsers, ruiters en wandelaars op diezelfde weg. Dat betekent dat we goed op elkaar moeten letten; we maken allemaal gebruik van dezelfde weg.

Sta daarom samen met je medewerkers stil bij de “drukte” op de wegen in het buitengebied en maak afspraken over veilig weggebruik. We hebben de informatie voor je verzameld en op een rij gezet. Via deze link naar de E-learning Veilig Landbouwverkeer vind je duidelijke filmpjes over veilig weggebruik. Via deze link vind je de toolbox veilig rijden op de openbare weg. We wensen iedereen veel veilige kilometers toe.  

Kwetsbare verkeersdeelnemers 

Fietsers, voetgangers en ruiters zijn kwetsbaar in het verkeer. Door de omvang en het gewicht van tractoren en werkmateriaal kan omvangrijk letsel ontstaan. Om die reden is in artikel 185 van de Wegenverkeerswet ingebouwd dat in geval van schade de aansprakelijkheid al snel bij de bestuurder van het motorrijtuig komt te liggen, zeker als de fietser of kwetsbare deelnemer jonger dan 14 jaar is.  

Fietsers 

Er zijn allerlei fietsen op de weg en hun snelheid varieert sterk. De elektrische fiets heeft ervoor gezorgd dat met name ouderen langer op de weg blijven en sneller gaan. De snelheid is in een groot aantal gevallen niet in overeenstemming met de voertuigbeheersing. Zeker oudere en jongere fietsers kunnen onvoorspelbaar reageren: vaak zijn ze niet vertrouwd met machines, ze schrikken ervan of schatten hun en jouw snelheid verkeerd in. Houd er rekening mee dat fietsers bijvoorbeeld gaan slingeren, een onbezonnen beslissing nemen of hun evenwicht verliezen en tegen of voor de machine vallen.  

Voorkom ongevallen 

De wegen in het buitengebied zijn in de regel smal en fietsers en ruiters rijden samen met jou op de hoofdrijbaan. Inhalen op de smalle wegen is lastig. Als inhalen niet kan, dan is gepaste afstand houden en rustig blijven echt de veiligste oplossing. Vriendelijke mensen kiezen ervoor om op een inrit even te wachten zodat je voorbij kan rijden. Even elkaar groeten, want dan gaan ze de volgende keer bij jouw collega ook stilstaan. Als je twijfelt of niet weet wat de ander gaat doen, dan kun je het beste jouw voertuig tijdig en waar mogelijk in de berm stilzetten. Het tijdverlies is zeer beperkt en rechtvaardigt niet de kans op letsel. Wees in die gevallen de verstandigste. 

E-learning

Er gebeuren regelmatig ernstige verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen. Deze e-learning helpt je te ontdekken wat je daar zelf aan kunt doen. Aan de hand van filmpjes en praktijkvoorbeelden, test je je kennis over het veiliger maken van je voertuig, het zo veilig mogelijk rijden en het rekening houden met de omgeving.

De e-learning bestaat uit verschillende onderdelen:  

  • Veiliger voertuig: (land)bouwvoertuigen zijn regelmatig betrokken bij ernstige ongevallen op de weg. Kijk hoe markering, bumpers, remmen en belading bijdragen aan veiliger rijden. 
  • Veilige bestuurder: ben jij een veilige bestuurder? Veilig rijgedrag, het goed inschatten van risico’s en de juiste keuzes  maken, daar draait het om. Test je zelf in verkeerssituaties. 
  • Veilige omgeving: 53% van de slachtoffers bij ongevallen met (land)bouwvoertuigen zijn fietsers en kinderen. Zij reageren onvoorspelbaar. Hoe houd je daar rekening mee?