H2Pro sterrenzeef

H2Protech MSS-9K 3F-driefractie-vario-sterrenzeef

Datum: 11 april 2024
Laatst bijgewerkt: 11 april 2024
Door: Gert Vreemann
Met de H2Protech MSS-0K 3F zet Stoevelaar Machinery een vario-sterrenzeef met automatische terugvoer van grove fractie in de markt. Uniek aan deze zeef is dat die is uitgerust met een traploze aanpassing van het zeefformaat. De maatvoering, de prestaties en het zeefoppervlak van de zeef zijn aangepast aan de nieuwe Wolf 9500 DT-shredder van Stoevelaar Machinery.
H2Pro sterrenzeef

De firma H2Protech bouwt een unieke driefractie-sterrenzeef met traploze aanpassing van het zeefformaat. Deze mobiele MSS-9K-sterrenzeef wordt dieselelektrisch aangedreven door een geluiddicht gemonteerde 74 kW (100 pk) Doosan-dieselmotor en een elektrisch vermogen van circa 80kVA voor de aandrijving van de elektromotoren. De Doosan-dieselmotor met omkeerbare ventilator is opgegeven voor een verbruik van slechts zeven tot acht liter per uur. Bij het ontwerp van de zeef is veel aandacht besteed aan de robuustheid, de toegankelijkheid en een eenvoudige bediening. De zeef, die ook in te zetten is in een lijn, is ontworpen voor shredders met een prioriteitsuitschakeling. Hiermee is het verstopt raken van de zeef uitgesloten.

H2Pro sterrenzeef

Het materiaal wordt van de afvoertransportband van de voorbreker naar de zeskuubs invoerbunker gevoerd. De doseerwals verdeelt het zeefmateriaal gelijkmatig over het bovenste zeefdek met een zeeflengte van 6,90 meter en een zeefoppervlak van 10,3 kuub. Hier wordt de te grote fractie op de retourband geworpen en teruggevoerd naar de voorbreker. De middenfractie en de fijnste fractie vallen op het onderste zeefdek met een zeeflengte van zes meter en een zeefoppervlak van negen vierkante meter. Het formaat van de middenfractie kan traploos worden aangepast van bijvoorbeeld tussen 50 en 100 millimeter of 80 en 160 millimeter. Het onderste (fijnste) zeefdek scheidt dan nog de fijne fractie van de middenfractie en voert deze via de aparte transportband af. Door de doordachte techniek is het mogelijk om de gezeefde fijne fractie weer terug te voeren naar de middenfractie. 

H2Pro sterrenzeef

De H2Pro MSS 9K-3F is op een rupsonderstel gemonteerd en heeft transportafmetingen van circa 12,00 x 3,00 x 3,50 meter en een totaalgewicht van circa 35 ton.

De maatvoering, de prestaties en het zeefoppervlak van de zeef passen goed bij de nieuwe Wolf-9500 DT-shredder van Stoevelaar Machinery. De zeef kan als solitaire sterrenzeef worden gebruikt voor het zeven van versnipperd afvalhout of biomassa met een hoge doorvoercapaciteit van 60 tot 80 ton per uur (afhankelijk van het materiaal) of kan worden gebruikt in combinatie met de Wolf-shredder (of een ander merk), waarbij de te grove fractie rechtstreeks naar de rotors wordt teruggevoerd.

Op de IFAT-beurs in München presenteert Stoevelaar Machinery de MSS-9K 3F-zeef in combinatie met de Wolf 9500 DT-shredder.