Veenhuis, gras, Grondig 9

Grondig 9: Aftellen tot rVDM en de blauwe Bauma

Datum: 10 november 2022
Laatst bijgewerkt: 10 november 2022
Grondig 9 is uit! Deze keer gaan we dieper in op het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM). Dat doen we via vragen en antwoorden over dit onderwerp en een uitgebreid verhaal over de software en bedrijfsmanagementsystemen. Ook konden we afgelopen maand genieten van de 'blauwe' Bauma. Ontdek meer Grondig.

Aftellen tot het rVDM

precisielandbouw

Op 1 januari 2023 gaat de overgangsmaand van het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) van start. Dat betekent een cultuuromslag voor de sector en het maakt het aftellen tot de jaarwisseling extra spannend. Zo gaan vanaf dan alle vormen van mesttransport via e-CertNL. Het betekent dat de sector moet gaan werken met vooraanmeldingen, start-, laad-, weeg- en losmeldingen. Alleen de leverancier en de afnemer mogen dan nog goedkeuren. 

We spraken met de aanbieders van bedrijfsmanagementsoftware en tekenden op wat ze te bieden hebben. Rovecom, AgroIT, TransportPlan en VDMAdmin nemen ons mee in de software. Hans Verkerk, beleidsmedewerker mest bij Cumela, beantwoordt ook nog eens de vijftien belangrijkste vragen over dit onderwerp. 

Blauwe Bauma

Bauma, elektrisch, keestrack

De blauwe kleur uit Grondig 8 kwam goed naar voren op de Bauma. Plotseling was het overal: de blauwe streep, het blauwe vak of de blauwe logo’s. Het was alsof alle fabrikanten op afspraak hadden besloten dat elektrische machines een blauw herkenningsteken krijgen. Net als op de IAA bepaalden ontwikkelingen op het gebied van emissievrije machines de noviteiten. Lees hier meer over.

Paddenscherm zetten

Van Chastelet

We beginnen de Grondig altijd met een 'In actie'. Deze keer gingen we mee met cultuurbedrijf Van Chastelet om paddenschermen te plaatsen. Wil je weten wat Douwe daar op de dat meer dan twintig jaar oude apparaat doet? Dat vertelt hij je zelf in de reportage in ons blad. 

Van der Meer BV verbetert waterkeringen in Sneek

Van de Meer, Sneek

Een mooi voorbeeld van samenwerken met de omgeving in deze profileren bij Van der Meer. In kuubs en strekkende meters is het uitvoeren van dijkverzwaringen in stedelijke gebieden peanuts ten opzichte van het buitengebied. In calculatie, voorbereiding en begeleiding vergt het echter vele malen meer. Juist daar steekt Van der Meer BV uit Scharnegoutum extra energie in. Door niets aan het toeval over te laten, realiseert het bedrijf de werken in één keer en efficiënt en voorkomt het klachten van omwonenden en de opdrachtgever.

Meer over ons vakblad

Grondig is de nieuwsbron voor ondernemers en medewerkers in de cumelasector! Wij bieden een frisse blik op de sector, mensen, machines en ondernemen... zodat jij helemaal bij bent en blijft! Ontvang jij hem ook graag? Kijk dan hier hoe ook jij ons vakblad kunt gaan lezen. Ben je nieuwsgierig naar eerdere edities? Ook die vind je hier.