CumelaLokaal_Gemeente

Goed voor jouw bedrijf en de sector

Datum: 12 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 12 juni 2024
Door: Simon Broekstra
Het project Cumela gaat Lokaal viert zijn tweejarig bestaan en gaat door. Het doel van het project was om gesprekken tussen ondernemers en wethouders en beleidsmedewerkers van gemeenten op gang te brengen in voorbereiding op de komst van de Omgevingswet. Die is er nu. Dat het project nu doorgaat, komt doordat tijdens die gesprekken bleek dat lokale belangenbehartiging goed is voor het eigen bedrijf en de sector.

In de gesprekken over de Omgevingswet kwamen ook andere thema’s voorbij. Denk aan mobiliteit en machines (landbouwverkeer), economie (zoals mkb-vriendelijk aanbesteden), natuur en milieu en de leef- en werkomgeving. Die thema’s vragen om blijvende lokale belangenbehartiging. Dat zijn de onderwerpen waar we mee doorgaan.

Het is belangrijk om je ‘voelsprieten’ aan te hebben in de regio en hier als ondernemer op te anticiperen

Met diverse gemeenten legden we contact. Een aantal daarvan staan er op de kaart op cumela.nl/cumela-gaat-lokaal. In vervolg daarop vonden er verschillende bijeenkomsten plaats bij lokale leden. Dat leverde weer nieuwe vervolgafspraken op over andere onderwerpen, zoals aanbestedingen en landbouwverkeer. Het balletje ging rollen en rolt door.

Contacten leveren veel op

Weet wat er lokaal gebeurt. Als ondernemer kun je die verantwoordelijkheid zelf pakken. Het is belangrijk om je ‘voelsprieten’ aan te hebben in de regio en hier als ondernemer op te anticiperen. Netwerken en lobbyen leveren je altijd wat op. Heb je hulp nodig, dan mag je gerust een beroep doen op mij of je eigen bedrijvenadviseur of bellen met Ondernemerslijn. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een open dag of van een werkbezoek voor de lokale politiek. Wij denken graag mee.

Wij weten dat je vaak goed kunt praten met raadsleden van regionale partijen in de gemeente. Ze willen graag meehelpen in de belangenbehartiging. We hebben gezien dat als je als ondernemer aangeeft wat je belangrijk vindt, raadsleden vaak belangrijke informatie met je delen. Ze kunnen je introduceren bij andere raadsleden, waarop jij ze weer kunt uitnodigen op je bedrijf om te bespreken wat je bezighoudt. Van beide kanten een win-winsituatie, waar we je graag mee helpen.

Om wat voor winst gaat het dan? Denk aan wijzigingen in de nieuwe Omgevingswet, hulp bij personeelsproblematiek, lokale aanbestedingen (stijgende tarieven en elektrificatie) of aanpassingen van infrastructurele trajecten voor het landbouwverkeer. Een goed contact is dus wat waard. Nog een tip tegen deze achtergrond: ook een lidmaatschap van een regionale ondernemersvereniging levert waardevolle informatie op en goede contacten die je weer kunt toepassen in je bedrijfsvoering.

Ook een lidmaatschap van een regionale ondernemersvereniging levert waardevolle informatie en goede contacten op

Cumela gaat Lokaal

Mocht je wat willen weten over Cumela gaat Lokaal, kijk dan eens op de website: cumela.nl/cumela-gaat-lokaal. Je vindt er speciaal deel voor ondernemers met de naam ‘Ken jij je gemeente?’ Ook gemeenten kunnen hier terecht. Daarvoor stelden we speciale pagina samen met informatie over de sector, de grootste werkgevers van het buitengebied.