Onkruid verharding

Gewasbeschermingsmiddelen buiten landbouw mogen weer

Datum: 27 november 2020
Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Door: Herma van den Pol
Gewasbeschermingsmiddelen mogen buiten de landbouw formeel weer gebruikt worden, mits de voorschriften in het wettelijk gebruiksvoorschrift worden nageleefd. Die uitspraak deed de rechter dinsdag 24 november in de zaak die aangespannen was door brancheverenigingen Nefyto en Artemis. "Het geeft vooral onduidelijkheid", zo reageert Cumela op de uitspraak.

"Door de uitspraak zijn alle eerdere verboden komen te vervallen", zegt Gerben Zijlstra, van Cumela. Hij refereert dan aan het in november 2017 ingevoerde verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. "In het voorjaar nog is het verbod verder aangescherpt door ook sportvelden er niet langer van uit te zonderen. Door de uitspraak van de rechter gaan we een ongewenste periode van onduidelijkheid in, waar we best wel zorgen over hebben."

Snel handelen nodig
Maurice Steinbusch, van Cumela, legt uit dat dit komt doordat het bedrijfsleven nu niet weet waar ze aan moet voldoen. "Dat kan voor veel discussie gaan zorgen in het volgende seizoen, waar niemand voordeel van heeft. Wij hopen dat de overheid daarom snel hiermee aan de slag zal gaan en er duidelijkheid komt." 

Formeel betekent de uitspraak van de rechter dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wederom is toegestaan mits de voorschriften in het wettelijk gebruiksvoorschrift worden nageleefd. Nefyto en Artemis spanden naar eigen zeggen deze zaak aan met het oog op de toekomst en alvast vooruit kijkend naar het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030, waar ze net als Cumela partner in zijn. De brancheverenigingen in gewasbeschermingsmiddelen melden in hun persbericht: "Voor de transitie die wordt beoogd, is een verschuiving nodig naar meer biologische en laag-risicomiddelen. Bedrijven kunnen de investering in de ontwikkeling en registratie van nieuwe producten alleen maar verantwoord doen als de beslissing tot toelating, die na een jarenlange toelatingsprocedure wordt genomen, niet wordt doorkruist door een gebruiksverbod op politieke gronden."