Bedrijfsoverdracht - Begin op tijd

Een bedrijfsoverdracht: begin op tijd!

Datum: 11 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Heb je een zoon of dochter die geïnteresseerd is in een rol binnen het bedrijf en een eventuele overname? Dan is het verstandig om verschillende onderwerpen tijdig met elkaar te bespreken. Cumela Advies kan je hierbij helpen!

Doelen bespreekbaar maken en weten wat de ander wil, is doorslaggevend voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. Bedrijfsovername wordt door veel ondernemers onderschat en het wordt vaak te lang uitgesteld, terwijl het proces lang kan duren. Het is daarom verstandig hier al vroeg over te praten. Hoe groter de betrokkenheid van de eigenaren van de onderneming, des te eerder zij bereid zijn om langdurig kapitaal in het bedrijf te investeren. Bij Cumela Advies kunnen we je hierbij op verschillende manieren helpen. 

Oriëntatiegesprek en stappenplan 
In een gesprek met jou als ondernemer en/of opvolger bespreken we de toekomst van het bedrijf en de belangen van beide partijen. Tijdens dit gesprek staan we stil bij de wensen en behoefte van ondernemer, opvolger en eventuele andere betrokkenen. Daarnaast besteden we aandacht aan de haalbaarheid van de bedrijfsovername. Denk hierbij aan de waardering van klanten, personeel en collega's en aan zaken zoals financiering, fiscale en juridische zaken en de manier waarop gecommuniceerd gaat worden. Samen brengen we in kaart welke stappen er genomen moeten worden. 

Procesbegeleiding
Onze adviseur Bedrijf en Strategie begeleidt je, indien gewenst, volledig in het proces. Dit doen we aan de hand van het Cumela Model Bedrijfsoverdracht, zodat alle onderwerpen besproken worden. Iedere stap in het proces krijgt hiermee voldoende aandacht en er worden goed onderbouwde en afgewogen beslissingen genomen. 

Wil je meer weten of samen met je opvolger aan de slag met de bedrijfsoverdracht? Of wil je ondersteuning bij een specifiek onderwerp binnen de overname? Onze adviseurs staan graag voor je klaar.