zero emissie

Duurzaam investeren moet passen

Datum: 12 oktober 2023
Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2023
Door: Ad Karelse
Naast alle dagelijkse uitdagingen is er als ondernemer nu ook de uitdaging om op het juiste moment te starten met het omvormen van het machinepark naar zero-emissiematerieel. De ontwikkelingen zijn gaande, maar wanneer stap je op de trein? Eén ding is namelijk zeker: duurzaam is duurder.

Wanneer moet je nu investeren in duurzaam materieel? Met de huidige stand van de techniek betekent dat nog vooral elektrisch aangedreven materieel en in beperkte mate met behulp van waterstof. Allereerst is het van belang te bepalen welke strategie bij je past. Wil je bij de koplopers horen en opvallen door bijvoorbeeld inventiviteit of zorg om het milieu? Of gun je de voorlopers de eer en stap je liever in als het belangrijkste pionierswerk is verricht en alle vernieuwingen wat meer zijn uitgekristalliseerd? Welk imago wil je hebben en wat zijn je mogelijkheden?

Wat wil de opdrachtgever? 

Ook bij opdrachtgevers zijn er voorlopers, volgers en achterblijvers. Als je belangrijkste opdrachtgevers ambitieus zijn en eisen stellen aan duurzaam materieel, dan is het zaak om je snel te verdiepen in de materie en te zorgen dat je met je opdrachtgevers in gesprek gaat, want anders zul je de boot missen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dan maar andere opdrachtgevers te zoeken, maar je weet dat ook die een keer overstag zullen gaan.

De kosten van brandstof, olie en oliefilters en de overige onderhoudskosten worden fors lager

Vragen opdrachtgevers (nog) niet om elektrisch of waterstofaangedreven materieel, dan wordt er in de meeste gevallen ook niet meer voor betaald. Een forse investering in duurzaam materieel zal dan moeilijk terug te verdienen zijn. In dat geval is het wellicht verstandiger om nog even af te wachten. Anderzijds is het wel goed om contact te houden, want ook deze opdrachtgevers zullen een keer hun duurzaamheidseisen opschroeven.

Doorrekenen

Wanneer is een investering in bijvoorbeeld een elektrisch aangedreven graafmachine terug te verdienen? In principe neem je met elke investering een zeker risico, maar als de investering in een duurzame machine een factor twee of factor drie hoger is ten opzichte van een conventionele machine wordt het extra belangrijk om goed te rekenen. Nu zijn er wel elementen die de rekensom gunstig kunnen beïnvloeden. Zo wil de overheid de energietransitie stimuleren met subsidies en fiscale voordelen. Dat kan ook bij een investering in materieel grote bedragen opleveren. Natuurlijk is dat allemaal niet eenvoudig en komt er papierwerk bij kijken, maar het is zeker de moeite waard om er gebruik van te maken.

Als je een zorgvuldige kostprijsberekening maakt, zal blijken dat bij een elektrische machine veel kosten lager uitvallen. De brandstofkosten, olie en oliefilters en overige onderhoudskosten worden fors lager. Anderzijds is het wel belangrijk om de verzekering goed te checken. Het brandrisico zal hoger liggen, met mogelijk gevolgen voor de premie.

Tot slot zal het tarief moeten worden aangepast, want duurzaam is duurder. Opdrachtgevers zullen bereid moeten zijn om dat hogere tarief te betalen, anders is het financieel niet verantwoord om de investering te doen. 

Leg het uit 

De energietransitie is een langlopend traject, waarbij veel partijen betrokken zijn. We zijn afhankelijk van machinefabrikanten, van de infrastructuur en van energieleveranciers. Opdrachtgevers leggen de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van projecten niet voor niets bij aannemers en cumelabedrijven neer. Dat is omdat die het vak verstaan en de juiste machines op de juiste manier in kunnen zetten en projecten tot een goed einde kunnen brengen. Er is echter veel onduidelijk bij opdrachtgevers over de beschikbaarheid en de mogelijkheden van duurzaam materieel. Daarom is het van groot belang om opdrachtgevers uit te leggen wat er wel kan en wat nu (nog) niet kan en uiteraard wat de financiële consequenties zijn. Tot slot moeten opdrachtgevers weten wat er van hen wordt verwacht. Cumela besteedt hier veel aandacht aan, maar dat is niet genoeg. Elke ondernemer moet ook zijn eigen opdrachtgevers goed informeren. Op die manier doen we er alles aan om te voorkomen dat er eisen worden gesteld die niet haalbaar of niet uitvoerbaar zijn.

Schakel hulp in

Cumela steekt veel energie in het contact met overheden en instanties in relatie tot onze sector. Het is goed om daarom met de beleidsmedewerkers en de bedrijvenadviseurs contact te onderhouden als je met verduurzaming bezig bent. We kunnen allemaal van elkaar leren. Cumela kan bijvoorbeeld concrete informatie geven over de zero-emissie-eisen in de bouw vanaf 2030. Dat kan al van betekenis zijn voor de investeringen die je nu overweegt.

Daarnaast is er bij Cumela Advies specifieke deskundigheid op het gebied van subsidies, fiscale regelingen en kostprijsberekening. Maak gebruik van de aanwezige kennis en neem de tijd om investeringsbeslissingen goed voor te bereiden. De consequenties van de keuze voor een bepaald type machine kunnen de komende jaren weleens veel heftiger zijn dan de afgelopen jaren.

De trein is al onderweg 

De ontwikkelingen gaan door en de trein van de energietransitie is niet meer te stoppen. De kans is bovendien groot dat er de komende jaren een forse versnelling zal optreden. Als machines af-fabriek elektrisch of waterstofaangedreven kunnen worden geleverd, zal het hard gaan.

Opdrachtgevers zullen bereid moeten zijn om dat hogere tarief te betalen

De kunst is ervoor te zorgen dat iedereen nog mee kan blijven doen. De energietransitie zal tot stand moeten worden gebracht door alle partijen in de keten, van machinefabrikant tot opdrachtgever. Dat vraagt om communicatie, samenwerking, geduld en veel rekenwerk. Dat is voor alle betrokkenen nieuw, maar geeft zeker voor de cumelaondernemer een extra dimensie aan het ondernemerschap.