dewuilf kwatro aardappelrooier

DeWulf Kwatro Xtreme Flow

Datum: 16 december 2022
Laatst bijgewerkt: 16 december 2022
Door: Gert Vreemann
Inspelend op de vraag naar alternatieve reinigingsmogelijkheden komt fabrikant DeWulf met de Quatro Xtreme Flow. Kenmerkend aan deze machine is dat deze geen rechtstaande egelband meer heeft. Achter de zeefmatten zit nu direct een vernieuwde Easyclean-module. Hiervoor zijn twee verschillende modules leverbaar, afgestemd op relatief droge of natte omstandigheden.
dewulf kwatro aardappelrooier

De huidige generatie van de vierrijige Kwatro Xtreme van DeWulf staat sinds 2016 onder meer bekend om zijn zeefweg zonder vernauwingen in combinatie met een grote elftons bunker. De rooier werd tot op heden vervaardigd met een rechtstaande egelband, direct gevolgd door een enkelvoudige Flexyclean-reinigingsunit. Inspelend op de vraag naar alternatieve reinigingsmogelijkheden komt Dewulf nu met de Kwatro Xtreme Flow zonder egelband. In de Xtreme Flow worden de twee zeefmatten en een derde korte zeefmat onmiddellijk gevolgd door de reinigingsmodule. Deze is leverbaar in twee varianten.

dewulf kwatro aardappelrooier reinigingsmodule

De eerste variant is op maat gemaakt voor droge omstandigheden met kluiten. Deze dubbele Easyclean-module bestaat uit zeven (vier plus drie) actieve, gladde reinigingsrollen, afgewisseld met negen Easyclean-rollen. Om zo precies en verfijnd mogelijk te werk te kunnen gaan, is de Easyclean-module opgedeeld in twee groepen van respectievelijk vier en drie gekoppelde actieve, gladde reinigingsrollen. Bij dit mechanische regelsysteem kunnen van beide groepen rollen afzonderlijk de snelheid, hoogte, opening en draairichting van de actieve reinigingsrollen worden ingesteld. Bovendien kan ook de snelheid van de Easyclean-rollen vanuit de cabine worden geregeld. Daarbij komt nog dat de mate van reiniging kan worden aangepast door de helling van de module tussen nul en twaalf graden in te stellen.

De tweede variant is afgestemd op relatief natte omstandigheden. Deze module bestaat uit een combinatie van 36 axiaalrollen en een Easyclean-unit. De snelheid van de axiaalrollen is regelbaar en ook is de helling van de Easyclean-unit tussen nul en twaalf graden instelbaar. De Easyclean-module is op zijn beurt uitgerust met twee actieve, gladde reinigingsrollen, afgewisseld met drie Easyclean-rollen. Net als bij de eerste module zijn ook hier de snelheid, hoogte, opening en draairichting van de gladde, actieve reinigingsrollen in te stellen, net zoals de snelheid van de Easyclean-rollen afhankelijk van de omstandigheden vanuit in de cabine kan worden ingesteld. De bekende eigenschappen van de Kwatro (Xtreme) blijven verder behouden.