Bijpraten

De loonwerker en gewasbescherming?

Datum: 24 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023
Eind februari maakte landbouwminister Piet Adema bekend te werken aan een ontkoppeling van advies en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Cumela nam geen deel aan de gesprekken hierover. CropLife NL zat wel aan tafel.

“Een interessante vraag: mag de loonwerker straks nog adviseren?”, zegt Jo Ottenheim van CropLife NL. “Zoals ik er nu naar kijk, hoeft er niets te veranderen aan de rol van de loonwerker. Die heeft vaak meerdere petten op: adviseren, toepassen en verkopen. Verandert dat wel, dan raken we heel veel kennis kwijt en dat willen we niet. De verdere uitwerking van wat Adema in de brief aangaf, komt nog. Voor nu zie ik de onafhankelijke adviseur als een nieuw beroep of een uitbreiding op een bestaand beroep. Die persoon komt dan één keer per jaar langs op het erf en toetst bijvoorbeeld de gewasmonitoring.”

Adema stelt onder meer te willen werken aan het verhogen van het aantal adviseurs dat is geregistreerd in het BAS-register. Ook geeft hij aan te willen werken aan meer kennis. “Wij stelden onder meer vragen over de praktische invulling hiervan”, zegt Maurice Steinbusch van de sectie Agrarisch Loonwerk van Cumela. “Wij wachten nog op antwoorden.”

Erfemissie

Cumela richt haar aandacht vooral op de emissie. Daarbij geeft ze aan dat de indruk bestaat dat het op het gebied van drift goed gaat, maar dat de erfemissie meer aandacht vraagt. “Voor ondernemers in het agrarisch loonwerk blijft het nodig om nog eens goed te kijken naar de emissieroute die loopt via het erf. Het reinigen van spuitapparatuur op het erf of de reguliere wasplaats mag alleen als je het waswater van in- en of uitwendige reiniging apart opvangt en zuivert”, zegt Steinbusch.

Waar vind je meer informatie?
  • Meetresultaten: via www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl kun je alle informatie over gemeten gewasbeschermingsmiddelen vinden per waterschap.
  • Toolbox Water: op www.toolboxwater.nl vind je de erfemissiescan waarmee je de risico’s van je bedrijf in beeld kunt brengen. De erfemissiescan maakt onderdeel uit van certificatieschema’s als VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL) en Voedsel- en Voederkwaliteit Akkerbouw (VVAK).
  • Emissieprotocollen BO Akkerbouw: via www.farmmaps.eu stelt BO Akkerbouw emissieprotocollen beschikbaar waarmee bedrijven inzicht krijgen in de te nemen maatregelen. Ook kunnen ze hiermee genomen maatregelen vastleggen.
  • Op www.emissiereductiesprint.eu staan inspirerende voorbeelden om de erf- en perceelsemissie te voorkomen of aan te pakken.

Gewasbescherming en omwonenden

Speciaal voor de communicatie over gewasverzorging stelden Cumela, LTO, CropLife NL (toen nog Nefyto) en Agrodis een handige handreiking samen. De handreiking stamt alweer uit 2020. Toch kun je deze nog steeds gebruiken. Hier delen we alvast de inhoud met je.

Communiceren: ken je buren!

Houd persoonlijk contact met de omwonenden van het perceel. Laat weten wie er kan worden gebeld. Investeer hierin buiten de drukte van het seizoen. Door omwonenden goed en actief persoonlijk te informeren, kun je zorgen wegnemen en ontstaat er wederzijds begrip.

Houd rekening met de omgeving. Wees je bewust van alle mogelijke manieren van blootstelling, zoals druppeldrift, verdampen, verstuiven, maar ook geuroverlast.

Informeren: ken het middel en de omgeving!

Houd rekening met sportvelden, speeltuinen, bebouwing in de omgeving en de momenten waarop mensen daar gebruik van maken. Zorg dat je bekend bent met de risico’s bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Lees altijd de gebruiksvoorschriften!

Luisteren: wat als omwonenden hun zorgen uiten?

Neem de zorgen van omwonenden serieus, ook als je zelf vindt dat die zorgen niet nodig zijn. Informeer omwonenden vooraf, zodat je afspraken kunt maken en rekening met elkaar kunt houden. Blijf altijd rustig, beleefd en professioneel.

Hulp?

Soms lukt het ook met de beste bedoelingen niet om een goede verstandhouding op te bouwen met omwonenden als het gaat om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Mogelijk kunnen mensen in je omgeving helpen, zoals een buurtgenoot, een lokale LTO-bestuurder, een teeltbegeleider of een adviseur. Ook kun je overwegen om in overleg een onafhankelijk mediator in te schakelen.

gewasbescherming omwonenden