Ook de impact op investeringen in nieuwe technieken en werkwijzen zijn besproken. Daarnaast staat Cumela in contact met de Unie van Waterschappen. Daar begrijpt men dat de gevolgen voor onze leden aanzienlijk kunnen zijn. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, met de toezegging dat wij worden betrokken en geïnformeerd. De tijd dringt en er is nu nog veel onzekerheid.
Risico op stilstand voor ondernemers
Een bestuurlijke discussie tussen de Unie van Waterschappen (UvW) en het ministerie over de herziening van de gedragscode zorgt voor grote onzekerheid bij de achterbannen. Vanaf 1 januari 2025 zal er, zonder verlenging of noodmaatregel, geen geldende gedragscode meer zijn.
Een heikel punt daarbij is discussie over hoe schadelijk klepeltechniek is voor de natuur. UvW pleit voor een aantal uitzondering en stelt, in tegenstelling tot LVVN, dat de inzet van deze techniek onder voorwaarden ook ecologisch verantwoord kan. Onderzoek moet uitwijzen of dat ook daadwerkelijk zo is, maar dat komt te laat want vanaf 1 januari 2025 zal er, zonder verlenging of noodmaatregel, geen geldende gedragscode meer zijn.
Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor onderhoudswerkzaamheden, zoals baggeren en groenonderhoud, die veelal in de wintermaanden plaatsvinden.
De gevolgen voor mkb-ondernemers kunnen groot zijn, waaronder:
- Onzekerheid over lopende en geplande projecten,
- Problemen met investeringen in techniek en werkwijzen,
- Vertraging in belangrijke natuur- en biodiversiteitsprojecten.
Verzoek: verlenging en duidelijkheid
De betrokken branches betreuren dat ze niet eerder betrokken zijn geweest bij de inhoudelijke totstandkoming van de gedragscode, zodat ze met hun uitvoeringskennis mogelijk een constructieve bijdrage hadden kunnen leveren aan de herziening van de gedragscode.
Ze vragen de staatssecretaris met klem om:
- De huidige gedragscode te verlengen of een tijdelijke noodmaatregel in te stellen,
- Een gedoogperiode of overgangstermijn in te voeren om ondernemers ruimte te geven zich aan te passen aan mogelijk ingrijpende veranderingen die van invloed is op de bedrijfsvoering van de leden.
Samen naar een oplossing
Cumela, De Vereniging van Waterbouwers en VHG onderstrepen het belang van een spoedige oplossing en bieden aan om de situatie in een gesprek verder toe te lichten. Ook wijzen zij op de inzet van hun leden, die dagelijks bijdragen aan natuurbeheer en biodiversiteit. “Onze hardwerkende ondernemers mogen niet de dupe worden van deze bestuurlijke impasse”, zo stellen de branches. Zij hopen dat het ministerie snel duidelijkheid biedt en zorgt voor oplossingen zodat deze belangrijke sector niet stil komt te liggen.