Column - "De vereniging Nederland"

Datum: 10 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 10 februari 2023
Tijdens de Inspiratiedagen mocht ik een groot aantal leden van onze vereniging toespreken. Zij waren erbij en konden samen praten en leren, om samen te kijken hoe we verder komen. Misschien zouden we zo ook de BV Nederland moeten hervormen, en bereiken we veel meer als vereniging Nederland.

Ons thema van de Inspiratiedagen was ‘We zijn erbij’. Een bewust gekozen thema, omdat we als organisatie wilden laten zien dat ondernemen meer is dan je bedrijf. Er moet altijd ruimte zijn voor privé. Zo liet ik alles vallen toen mijn derde kleinzoon Willem vier weken te vroeg werd geboren. Natuurlijk heb je dan tijd om de twee andere kleinkinderen op te vangen, zodat de vader er ook bij kan zijn. En wat ben je dan geroerd als je hoort dat hij Willem heet.

Kunnen vaders in de Oekraine er ook bij zijn?

Hoe gelukkig ben je dan, terwijl je denkt: hoe zou het zijn als grootvader in Oekraïne? Kun je je kleinkind überhaupt in je armen sluiten, kun je er dan bij zijn? Of wordt je kleinkind geboren in een ander land, omdat de moeder daar alleen naartoe moest vluchten. Ziet de vader zijn kind eigenlijk wel opgroeien? Was hij bij de geboorte? Of vecht hij voor zijn vaderland?

Een oorlog zo nabij raakt ons en daardoor raken we verward en angstig. De angst die we voelen, is vaak de angst van het verlies dat ons mogelijk gaat raken. Verlies van veiligheid, verlies van vermogen, verlies van inkomen, verlies van… vul het maar in. We zijn bang voor verlies. De angst om te verliezen is voor de gemiddelde mens groter dan de wil om te winnen. Maar niet in Oekraïne, want daar vechten ze als leeuwen. Daar hebben ze een ijzeren wil om te winnen.

Ondertussen worstelen wij hier met stijgende kosten, met machines die niet worden geleverd en daar overheen stapels nieuwe regels omdat we aan de vooravond staan van een van de grootste transities die we meemaken. We gaan van diesel naar zero emissie. Met welke brandstof en welke machine is echter nog een grote vraag.

Het zal in de toekomst dus drastisch anders moeten. We moeten breken met gewoontes, verwachtingen en doelstellingen. Moet het altijd groter, moet het altijd meer, moet een economie altijd groeien? Of mag het een beetje minder, van alles een beetje minder? Of zijn we ook hier bang voor het verlies: het verlies van het bekende, het gewende, het veilige zoals we het altijd doen?

We moeten niet bang zijn voor verandering

We hebben het vaak over de BV Nederland, maar misschien moeten we streven naar de vereniging Nederland. Zonder winstoogmerk, niet financieel gestuurd, maar samenlevinggestuurd, aardbolgestuurd.

Ondernemers zijn degenen die als eersten problemen signaleren, maar die ook als eersten de oplossingen zien. Wij kunnen een onderdeel van de oplossing zijn. Als cumelaondernemers zijn we daar uitermate geschikt voor. Wij hebben tijdens corona laten zien dat we behoren tot een vitale sector, dat als er wateroverlast is wij degenen zijn die hulp kunnen bieden. Wij zijn innovatief. Wij zijn vaak al met een oplossing bezig voordat het probleem er is. Laten we er daarom bij zijn om systemen te doorbreken. Laten we erbij zijn door anders te kijken, door anders te doen en de wil te hebben om te winnen in plaats van de angst om te verliezen. Net als de Oekraïners…

Wim van Mourik,
Voorzitter Cumela Nederland