fabriek Claas

Claas groeit door

Datum: 12 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 12 januari 2023
Door: Gert Vreemann
De omzet van fabrikant Claas is in 2022 ondanks de moeilijke omstandigheden met 2,7 procent toegenomen tot een nieuwe recordhoogte van 4,9 miljard euro. Het netto resultaat is vanwege de genoemde omstandigheden fors afgenomen, maar nog altijd positief. Claas verwacht de groei in 2023 te kunnen voortzetten.
claas fabriek

“2022 was voor ons in alle opzichten een ware uitdaging. Ondanks alle omstandigheden konden we blijven leveren. Daarvoor zijn we heel veel dank verschuldigd aan al onze medewerkers en partners”, aldus CEO Thomas Böck. Mede daardoor steeg de omzet met 2,7 procent tot 4,9 miljard euro. Het netto resultaat nam wel met twee derde af tot nog altijd een plus van 88,1 miljoen euro.

Als verklaring van de omzetgroei wijst Claas op een sterk oogstjaar, in combinatie met voordelige financieringsvoorwaarden in de eerste helft van 2022. Dit ondanks aanzienlijke verstoringen in leveringsketens en een afzwakking in Oost-Europa ten gevolge van de oorlogsomstandigheden. Claas wist in 2022 een toename van de omzet in Noord-Amerika te realiseren, terwijl het merk in Europa een lichte teruggang kende.

claas trekker

Claas werd in 2022 naar eigen zeggen door de gevolgen van de coronapandemie en geopolitieke verschuivingen geconfronteerd met enorme verstoringen in de leveringsketens. Daarnaast vormde het 22 weken lang stilleggen van de productie ten gevolge van de modernisering van de fabriek in Harsewinkel een - zoals Claas het zo mooi noemt - ‘enorme uitdaging’. Dankzij de inzet van de overige productiefaciliteiten en verkooporganisatie en door een aantal overbruggingsmaatregelen konden machines toch aan klanten worden geleverd. Dat drukt uiteraard op het netto resultaat.

Het investeringsprogramma werd dit jaar desondanks verder opgevoerd met een investering van 130 miljoen euro in verdere uitbreidingen van het wereldwijde productie- en verkoopnetwerk. Ook werd de modernisering van de hoofdvestiging in Harsewinkel met succes voltooid. Daarnaast werd de productiecapaciteit verder uitgebreid. De verbetering van de infrastructuur van de vestiging in Bad Saulgau verloopt eveneens volgens plan. Tot slot werd in Le Mans een nieuwe Claas Academy geopend voor medewerkers van verkooppartners.

claas lexion

Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is met 6,4 procent toegenomen tot 279 miljoen euro voor de doorontwikkeling en vernieuwing van oogstmachines en trekkers, verdere investeringen in de elektronische architectuur voor de aansturing en koppeling van machines en voor de digitalisering van processen in de landbouw.

Ondanks de bestaande onzekerheden rekent Claas voor het boekjaar 2023 op dubbele cijfers met betrekking tot de groei van de omzet en de resultaten. In de belangrijkste verkoopregio’s in Midden- en West-Europa alsmede in Noord-Amerika wordt in het algemeen uitgegaan van een stabiele vraag. Voor de komende maanden is de internationale orderportefeuille meer dan gemiddeld gevuld. Met name dankzij het bredere aanbod in zowel het maaidorser- als het trekkerprogramma verwacht Claas wederom een sterke groei in Noord-Amerika.