BM Air overdrukfilter

BMAir en Freshfilter fuseren

Datum: 11 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024
Door: Gert Vreemann
De Nederlandse specialisten in filteroverdruksystemen voor bouwmachines BMAir en Freshfilter fuseren. Met deze fusie spelen de bedrijven in op de introductie van strenge Europese normen voor schone lucht in cabines van bouwmachines. De Nederlandse bedrijven claimen vanwege de al strengere wetgeving in Nederland een voorsprong te hebben en met deze fusie de sterk groeiende markt te kunnen bedienen onder de naam BMAir.

BM Air overdrukfilter op Volvo

Door de nieuwe Europese norm moet - naar verwachting volgend jaar - elke bouwmachine die opereert in een vervuilde omgeving een filteroverdruksysteem hebben. BMAir en Freshfilter, twee Nederlandse specialisten in deze filteroverdruksystemen, bundelen vanaf januari 2024 hun krachten om samen de Europese markt te veroveren.

De nieuwe Europese norm, opgesteld door de Europese normalisatie-organisatie Comité Européen de Normalisation (CEN), wordt naar verwachting in 2025 van kracht in alle EU-landen en IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Servië en het Verenigd Koninkrijk. BMAir en Freshfilter hebben beide jaren ervaring in deze markt en lopen ver voor op Europese concurrenten. Nederland kent namelijk als een van de weinige Europese landen al strenge normen op het gebied van luchtkwaliteit in cabines van bouwmachines. Naar schatting is slechts gemiddeld 25 procent van de bouwmachines in Europa die opereert in vervuilde omgevingen uitgerust met een filteroverdruksysteem. In Nederland is dat als gevolg van de al geldende regelgeving maar liefst 88 procent.

freshfilter overdrukfilter

Door de fusie van de twee bedrijven zal BMAir, zoals de nieuwe gezamenlijke onderneming gaat heten, Europees marktleider worden. Dat is met het oog op de naderende Europese eisen een ideale uitgangspositie voor schaalvergroting, professionalisering en productinnovatie.

Huib van den Berg, CEO van BMAir: “We zijn trots en verheugd over het nieuws dat we gaan samenwerken met de innovatieve, klantgerichte en ambitieuze mensen van Freshfilter. Beide bedrijven delen de intrinsieke motivatie om machinisten veilig, gezond en productief te laten werken in omgevingen met vervuilde lucht. Door deze fusie kunnen we in de komende jaren inspelen op de snel toenemende Europese vraag naar onze producten. Dat zal leiden tot betere toepassingen en een kleinere CO₂-afdruk.”

De voormalig directeur-grootaandeelhouder van Freshfilter, Guido Mols, wordt in de nieuwe organisatie verantwoordelijk voor de productontwikkeling. “De bedrijven vullen elkaar uitstekend aan in hun expertise”, zegt hij. “Door het bundelen van kennis en ervaring kunnen we meer inzetten op innovatie en tegelijk de hoogste kwaliteit blijven leveren. We ontwikkelen producten die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd door klanten, modulair zijn en continu de veiligheid en luchtkwaliteit monitoren.”