Arjo Klok, Dick klok Cultuurtechniek

‘Blijf werken aan eigen loonwerkopleiding’

Datum: 30 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 7 juni 2023
Door: Herma van den Pol
Arjo Klok, van Dick Klok Cultuurtechniek BV, zette zich 24 jaar in voor Cumela, via zijn deelname aan diverse besturen. “Per saldo haal je meer dan je brengt”, zo maakt hij de balans op. Voor elke ondernemer heeft Cumela, in zijn ogen, wat te bieden. Ook ziet hij echt de meerwaarde van samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van instroom. “Blijf werken aan een eigen loonwerkopleiding”, geeft hij de brancheorganisatie mee.

Dit artikel in 1 minuut

Arjo Klok, van Dick Klok Cultuurtechniek BV, heeft 24 jaar lang actief deelgenomen aan diverse besturen van Cumela. Hij benadrukt dat hij meer heeft ontvangen dan hij heeft gegeven aan de brancheorganisatie. 

Klok uit zijn zorgen over het gebrek aan nieuw personeel in de sector en pleit voor actie. Hij merkt op dat het steeds moeilijker wordt om werk aan te nemen vanwege personeelstekorten. Klok stelt voor dat Cumela een eigen loonwerkopleiding opzet.

Daarnaast benadrukt Klok het belang van het lonend maken van werk en het belonen van medewerkers. Hij wil dat Cumela zich inzet voor loonstijgingen en het aantrekkelijker maken van overuren. Klok pleit ook voor een goed vangnet voor werknemers en werkgevers, zoals bijvoorbeeld bij het begeleiden van mensen met een Wajong-uitkering.

Verder benadrukt Klok het belang van vernieuwing binnen Cumela en roept op tot meer focus en kritisch kijken naar de besturen. Hij pleit voor werkgroepen met specifieke kennis en expertise, en voor een dynamische organisatie die slagkracht heeft. 

Klok sluit af met de boodschap dat men zich moet richten op wat echt belangrijk is en dat Cumela moet werken aan een goed voorbeeld geven en ondersteuning bieden aan ondernemers in de sector.

Les 1

Leer van anderen
“Nadat ik in het bedrijf van mijn ouders stapte, volgden de ontwikkelingen elkaar op een natuurlijke manier op. Zo ben ik vrij snel daarna een collega gaan helpen bij het beheer van sportvelden. Die is toen bij ons komen werken als uitvoerder. Vervolgens leerde ik van alles over sportvelden van hem. Dit is een voorbeeld van wat ik binnen het bedrijf tegenkwam. In mijn werk voor Cumela kreeg ik de kans om te leren van anderen, zowel van collega’s als van Cumela-medewerkers. Dat begon in 1999 toen ik voor het eerst kennismaakte met het jongerenbestuur, een plaats voor gezelligheid, waar je met elkaar praat en ervaringen deelt. Vanuit het jongerenbestuur kon ik meekijken bij provincie Zuid-Holland en de sectie cultuurtechniek, waar ik kennismaakte met meer ondernemers en weer andere dingen leerde. Je brengt wat en nog vaker haal je er zelf dingen op. Naast het leren van andere ondernemers krijg je bij Cumela de kans om van de medewerkers te leren. Die kennis en kunde bij de brancheorganisatie waardeer ik. Ik kan geen naam noemen van iemand binnen de organisatie zonder kennis. Een voordeel voor ondernemers.”

Naast het leren van andere ondernemers krijg je bij Cumela de kans om van de medewerkers te leren

Les 2

Zet zorgen om in daden
“Als ik naar de sector kijk, maak ik me zorgen om de nieuwe aanwas van personeel. In het veld zie je dit al terug. Steeds vaker geeft de beschikbaarheid van personeel de doorslag of je een werk wel of niet kunt aannemen. De laatste twee jaar neemt het personeelsgebrek een verontrustende vorm aan. Voor die tijd kon je nog een uitzendkracht of collega inschakelen om een tandje bij te zetten. In het uiterste geval sprong ik zelf bij. Ook die hulp vind je niet en zelf loop je tegen je eigen grenzen aan. Bij andere bedrijven hoor ik hetzelfde. Wat je hier in de regio wel vindt, is personeel dat zwart wil werken. Het werk vinden ze leuk, alleen verdienen de havens beter. Doorgaans werken ze in ploegendiensten voor de havens, waardoor er ruimte overblijft om er iets anders bij te doen. Ik wil geen mensen aan het werk die andere werkgevers hebben en bij mij komen bijbeunen. Voor het onderwerp personeelsgebrek heb ik de laatste vijf jaar bij Cumela aandacht proberen te vragen. Op deze manier kreeg ik de kans om zorgen om te zetten in daden.”

Les 3

Lever oplossingen aan
“Wat ik en andere ondernemers zoeken, zijn ‘goed’ geschoolde medewerkers. Ik draag daar ook een oplossing voor aan. Net zoals bij werken die we aannemen, kijk ik altijd naar oplossingen en wat wel kan. Mijn idee: een eigen cumelaopleiding. Kijk naar het Soma College en zijn machinistenopleiding, kijk naar wat Fedecom met Aeres opzette en wat Velp biedt voor cultuurtechniek. Waarom hebben wij dan geen eigen loonwerkopleiding? Het voelt alsof ik niets heb gedaan. Toch heb ik continu deze boodschap gedeeld en zo mijn zorgen omgezet in daden. Ik zie de loonwerkopleiding bij de ROC’s niet goedkomen. Binnen het werk pakken we wel zelf de regie. Voor ons was dat de reden om zelf werk aan te gaan nemen. Doordat we werkzaamheden van kop tot staart doen, kunnen we bijvoorbeeld schakelen als er natte omstandigheden zijn. De instroom van nieuwe medewerkers kun je niet alleen aanpakken en moet je juist samen doen. Dat bedrijven zelf medewerkers beginnen op te leiden, vind ik tegen deze achtergrond geen goede ontwikkeling.”

Les 4

Maak werk lonend
“Ik hoop dat Cumela zich blijft inzetten voor het lonend maken van werk; meer loon én ervoor zorgen dat een groter deel van dat loon daadwerkelijk bij de medewerker komt. Ik zie om me heen dat verhuurders de tarieven fors verhogen. Dat moet ook als de uitgaven stijgen, alleen kan ik het aan mijn personeel niet uitleggen waarom zij niet profiteren van die stijging. Een loonstijging past nu. Dan krijg je de kans om personeel dat bij je komt werken bij je te houden. Een ander belangrijk punt om personeel te belonen voor werken: zorgen dat ze meer dan nu overhouden aan de overuren die ze maken. Het helpt als we overuren zo weer aantrekkelijk kunnen maken. Ook zie ik graag dat medewerkers meer overhouden van hun loon, zodat de motivatie om te werken toeneemt. Nu lopen we er steeds meer tegenaan dat bij ons, bij opdrachtgevers, bij leveranciers en in de rest van de keten gaten beginnen te vallen, omdat er altijd wel iemand met een belangrijke rol een vrije dag heeft. Ik doe de planning en kan je zeggen: het is een moeilijke puzzel. Aan de andere kant hebben wij de plicht om een goede werkgever te zijn. Zo heb ik met mijn zzp’ers de afspraak: ik zorg dat er werk is en jullie gaan niet naar een ander. Dat werkt en op die manier maak ik werk lonend.”

De instroom van nieuwe medewerkers kun je niet alleen aanpakken en moet je juist samen doen

Les 5

Begin met zelf een goed voorbeeld geven
“Binnen ons bedrijf maak ik gebruik van social return. Sterker nog, de oudste Wajonger werkt al dertig jaar bij ons. Als hij er een paar dagen niet is, mis ik hem echt. Het zijn goede jongens, die op hun manier een steentje kunnen bijdragen. De keerzijde hiervan vind ik dat er veel op het bordje van de werkgever komt. Zo hebben wij een keer iemand gehad met een Wajong-uitkering met wie het niet goed ging. Toen wij dat aangaven, was er niemand om ons te helpen. Voor dit soort mensen en werkgevers hoort er een goed vangnet te zijn. Ook op andere terreinen zie ik dat overheden en semi-overheden zelf geen goed voorbeeld geven. Kijk maar naar het waterschap. Kun jij daar BBL- of stageplaatsen vinden? Wij bieden die aan en vervolgens, als iemand het diploma op zak heeft, biedt het waterschap ze meer. Dat geeft zo geen goed voorbeeld. Als overheid hoor je dat juist wel te doen. In totaal heb ik zo al vier medewerkers naar de gemeente en het waterschap zien overstappen. Ik probeer zelf een goed voorbeeld te geven en vraag dat ook van anderen.”

Ik zie graag dat medewerkers meer overhouden van hun loon, zodat de motivatie om te werken toeneemt

Les 6

Ga met je tijd mee
“Ik ben een echte verenigingsman en zie het nut en de noodzaak van een branchevereniging. Ik raad iedereen daarom aan zich aan te sluiten. Voor elke ondernemer is er iets wat je verder helpt. Binnen Cumela werken goede mensen, die de sector kennen en goed op de hoogte zijn. Wat ik de organisatie graag meegeef? Ga kritischer kijken naar alle besturen die er zijn. Ook zie ik veel grijze mannen. We hebben behoefte aan vernieuwing. De organisatie kan er beter voor kiezen om op onderwerpen werkgroepen samen te stellen die echt kennis van een onderwerp hebben. Wanneer een dossier dan klaar is, stopt de werkgroep weer. Een beetje naar het idee van een bouwteam. Het geeft je als organisatie de kans om nieuwe gezichten en nieuwe kennis binnen te halen en je houdt er de energie in. Misschien krijgen we daarmee de dynamische organisatie met slagkracht die ik graag zie. Ook staan we wellicht te veel met de voeten in de klei. Aan de ene kant is dat goed, maar aan de andere kant hebben we houvast nodig van een persoon die niet in de klei staat. Iemand die ons vasthoudt terwijl wij in de klei staan, onder meer op het gebied van lobbyen. Iets voor Cumela om aan te werken.”

Een goed landbouwverkeersnetwerk naar voorbeeld van Zeeland ontbreekt op veel plaatsen

Les 7

Focus
“Kijk naar wat echt belangrijk is! Probeer focus aan te brengen in wat je doet. Naast instroom zie ik toegang tot de weg als een belangrijk onderwerp. Wij zitten letterlijk op een eiland en zien de uitdaging groeien om ervan af te komen. Steeds meer bruggen mogen door (land)bouwvoertuigen nog maar beperkt worden gebruikt en soms helemaal niet meer. Een goed landbouwverkeersnetwerk naar voorbeeld van Zeeland ontbreekt op veel plaatsen. Wij willen daar als ondernemer graag aan meehelpen, alleen hebben we hier hulp bij nodig. Nu weten we niet eens bij wie we moeten aankloppen. Graag zien we hulp komen uit Nijkerk. Doe wat nodig is en niet te veel. Binnen ons eigen bedrijf kijken we ook waar we goed in zijn en wat we wel of niet doen. Ook zorg ik ervoor dat niemand onvervangbaar is. Zo gingen mijn broer en ik bewust aardappelen rooien in Oostenrijk. In die tijd was er geen contact met het bedrijf en pas dan kun je zien of je alles goed hebt geregeld en het bedrijf zonder je kan. Zo hoort het ook te gaan bij onze brancheorganisatie.”