steketee cameragestuurde schoffel

Betere camera’s voor Steketee

Datum: 15 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 15 juni 2023
Door: Gert Vreemann
Lemken introduceert de nieuwe camerabesturing IC-Light+ voor zijn Steketee-schoffelmachines, die ook het nabij-infraroodbereik registreert. Dit maakt het gemakkelijker om gewassen met een hoog blauwgehalte in het blad te herkennen. Vooral bij de mechanische onkruidbestrijding in uien, prei, broccoli of rode kool levert dit voordelen op.

steketee cameragestuurde schoffel

Het door Lemken zelf ontwikkelde standaardcamerasysteem IC-Light van de Lemken-Steketee-schoffelmachines registreert het RGB-kleurengamma en maakt betrouwbaar onderscheid tussen groen- en roodtinten.

lemken IC unit schoffels

Door de Self-Learning-modus leert het systeem voortdurend bij in de praktijk. Omdat de nieuwe IC-Light+-camera nu ook blauwtinten goed herkent, kunnen vooral jongen planten of planten met een zeer fijne structuur beter worden  geïdentificeerd en weergegeven. Zelfs uienplantjes ter grootte van een speld zijn geen probleem voor de camera.

De IC-Light+-camera wordt via de IC-Light-terminal bediend. Hiermee kan tot op twee centimeter van de plant worden geschoffeld bij rijsnelheden tot 15 km/u. Een camera herkent tot vijf plantrijen tegelijk en regelt de besturing van de schoffelmachine tussen de rijen.