afstand houden

Afstand houden en quarantaine verplicht

Datum: 24 november 2021
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door de oplopende coronacijfers gelden voor bedrijven en hun werknemers weer strengere coronamaatregelen. Zo is het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Ook moet sinds 19 november iedereen binnen een gezin thuis blijven als een gezinslid besmet is met het coronavirus, ook als je gevaccineerd bent.

Alleen als een werknemer zelf het coronavirus heeft, kun je hem ziekmelden bij de verzuimverzekeraar. Wanneer de medewerker in quarantaine zit en niet besmet is met het coronavirus ben je als werkgever verplicht om het salaris door te betalen. Voor kantoormedewerkers is dit anders, zij kunnen natuurlijk thuis werken. In sommige gevallen wil de GGD nog wel eens toestemming geven om werkzaamheden te verrichten buiten de quarantaineplicht om. Dit mag pas als zij klachtenvrij zijn en zelf via de GGD daarvoor toestemming hebben verkregen. Die toestemming wordt alleen verleend als ze de hele dag alleen werken en geen contacten hebben met anderen, let hier dus goed op. Ook mogen anderen gedurende de quarantaineperiode de machine niet gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor een machinist die de hele dag in de polder aan het sloten schonen is.

1,5 meter afstand

Vanaf 24 november geldt ook de verplichting weer om 1,5 afstand te houden van elkaar. Hierbij gelden wel een aantal uitzondering zoals binnen het gezin of waar een coronatoegangsbewijs verreist is (cafe, restaurant, bioscoop).  Als het in de werksituatie niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden dan geldt het zeer dringende advies om een mondkapje te dragen. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zeker nu wij horen dat ook bij veel cumelabedrijven de coronabesmettingen hard oplopen. Zorg er dus voor dat er voldoende mondkapjes zijn en voorkom dat nog meer mensen (ziek) thuis komen te zitten en je werk stil valt.

Het is als bedrijf nog niet toegestaan om zelf bijvoorbeeld een coronatoegangsbewijs te vragen of verplicht te stellen.  Zorg dus dat er ook in de pauzes voldoende afstand is.

Coronatoegangsbewijs

Momenteel bekijkt het kabinet of er op meer plekken een coronatoegangsbewijs (QR-code) komt. Er wordt bijvoorbeeld over nagedacht om dit toegangsbewijs te verplichten voor toegang tot het werk. Er wordt ook nog gekeken naar de keuze 2G (genezen of geprikt) of 3G (genezen, geprikt of getest).

Hier is een wetswijziging voor noodzakelijk. Bij VNO-NCW hebben wij al aangegeven dat er dan ook duidelijkheid moet komen over de vraag voor wie het risico van niet-vaccineren komt. Het kan niet zo zijn dat een werknemer vrijwillig de keuze maakt om zich niet te vaccineren, maar dan niet aan het werk mag op kosten van de werkgever. Deze vraag ligt dus ook bij het kabinet.

Promotiemateriaal: houd je aan de basisregels

VNO-NCW biedt promotiemateriaal aan zoals posters en banners, waarmee je medewerkers en klanten kunt wijzen op de geldende basisregels.