amazone precisiezaaier

Achtrijige Amazone Precea 6000

Datum: 11 december 2020
Laatst bijgewerkt: 11 december 2020
Door: Gert Vreemann
Amazone breidt de Precea-familie uit met een nieuwe achtrijige machine. De driepunts gedragen precisiezaaimachine met overdrukverenkeling is geschikt voor het zaaien van rijengewassen zoals maïs, soja, zonnebloem, bieten, koolzaad en sorghum. In combinatie met de elektrische aandrijving kan volgens Amazone met de Precea met snelheden tot 15 km/u worden gezaaid.
amazone precisiezaaien

Het verenkelen bij de Precea gebeurt door overdruk. De zaden worden vanuit een zaadtrechter naar de verenkelingsschijven gevoerd, waar ze tegen de gaten worden gedrukt. De verenkeling vindt plaats door drie afstrijkers. De korrels komen daarna in het schietkanaal, waar korrels in de zaaivoor worden geschoten en door de vangrol worden tegengehouden. Een optische zender bewaakt nauwkeurig de verenkeling en meldt fouten of dubbele zaden aan de trekkerterminal. De techniek van de afstrijkers kan dan eenvoudig worden aangepast. Een andere uitbreidingsstap is de elektrische en volautomatische instelling van de afstrijkers via SmartControl. Bij de elektrische aandrijving in de uitrustingsvariant Precea Super is ook de individuele uitschakeling van rijen geïntegreerd. Hogere zaaihoeveelheden in de rijen aan de randen van het veld en in rijpaden kunnen eenvoudig vanuit de trekkercabine worden aangepast.

amazone precisiezaaier op transport

De Precea 6000 is optioneel verkrijgbaar met een star frame of als Precea 6000-2 met een opklapbaar frame. De acht tot negen verenkelingsaggregaten staan op een draagframe waarin de zaaiunits op een profielrail kunnen worden verschoven. Voor maïs kan zo op 75 centimeter worden gezaaid en voor bieten op 50 centimeter. De machines kunnen worden uitgerust zonder kunstmestapparatuur of als CC-typen met een kunstmesttank aan de achterzijde. De Precea 6000-2FCC is uitgerust met de FTender-fronttank-bemestingstank. De starre Precea 6000 is als alternatief ook verkrijgbaar als speciale variant met SpeedShaft, een mechanische verenkeling. De verenkelingsschijf wordt aangedreven door een flex-as. In combinatie met de zeer licht draaiende overdrukverenkeling kunnen rijsnelheden tot 12 km/u worden gehaald. De Precea Super is te bedienen met Isobus-terminals, zoals de AmaTron 4 of AmaPad 2.