30.000 e New Holland Big Baler

30.000e New Holland BigBaler

Datum: 3 december 2020
Laatst bijgewerkt: 3 december 2020
Door: Gert Vreemann
De BigBaler 1290 Plus die onlangs in het Centre of Harvesting Excellence in het Belgische Zedelgem van de lijn rolde, is alweer is de 30.000e sinds New Holland in 1987 begon met de productie van de D 1000. Zoals bekend was en is het merk succesvol met deze persen, mede door het al vroeg introduceren van de voorkamer voor goed perswerk, met name in gras.

New Holland BB 1290 Loopmaster grootpakpwers in het stro

De 30.000e balenpers draagt een gedenksticker die New Holland speciaal heeft gemaakt om deze mijlpaal te vieren. Het merk neemt naar eigen zeggen al ruim dertig jaar het voortouw in het segment van de grootpakpers. Het heeft een reeks primeurs geïntroduceerd, zoals de dubbele-knopertechnologie, elektronische proportionele dichtheidsregeling en gehele balenuitworp, en was de allereerste met balen met een grootte van 80 x 90. Met de BigBaler High Density werden twee unieke innovaties geïntroduceerd. Allereerst is dat de SmartShift-versnellingsbak, die de productiviteit verhoogt, het bestuurderscomfort verbetert en de aandrijflijn van de trekker beter beschermt. De tweede is de Loop Master-knopertechnologie, de eerste gecommercialiseerde dubbele knoper die plasticverontreiniging voorkomt.

new holland's eerste D 1000 grootpakpers in actie

De 30.000e BigBaler Plus is er in de meest moderne uitvoering, met onder meer de SmartFill-sensor voor uniforme balen en IntelliCruise, dat de rijsnelheid van de trekker regelt. De High Density-balenpers is uitgeroepen tot Machine van het Jaar 2020. Om aan te geven wat er in 30 jaar is ontwikkeld ook een historisch plaatje van de D 1000.