Jakobs Geijsteren wateroverlast

Wateroverlast geweken: Sector kijkt trots terug

Datum: 21 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 21 juli 2021
Door: Gert Vreemann
Wat was het spannend in het zuiden van het land met die fikse buien. Veel cumelabedrijven werkten non-stop aan de veiligheid van Nederland. Een ramp maar gelukkig zonder dijkdoorbraken of erger. Nu is er tijd om toch met trots terug te kijken. En vooral ook de zaken financieel en operationeel goed af te handelen. Dat is het advies van Cumela.

Je hebt het ongetwijfeld gevolgd of meegemaakt. Met het wassende water werden dijken uit voorzorg verstevigd, extra dijken aangelegd en particulieren geholpen hun huizen te barricaderen en hulp bij evacueren.  Er was veel werk te doen in een zeer korte periode. De telefoon rinkelde bij vrijwel alle cumelaondernemers in het zuiden van het land, maar ook in de rest van Nederland. Cumelaondernemers werden ingeschakeld door Waterschappen, bedrijven en particulieren. Shovels, gronddumpers, pompen en gevulde zandzakken werden dag én nacht naar het zuiden gebracht. Het moest gebeuren en de spreekwoordelijke rekening volgt later dan wel.  Vele ondernemers ondersteunde elkaar in de strijd tegen het water. Al deze inzet was niet voor niks. Alle dijken hebben het water weten tegen te houden en veel gedupeerde huishoudens zijn geholpen. Daadkracht om trots op te zijn.

Lobby
Toen de geschatte omvang van de wateroverlast bekend werd heeft Cumela direct actie ondernomen. Onze betrokken bedrijvenadviseurs gaven advies waar nodig. Verder hebben we een mailing verzonden naar onze relaties bij Waterschap Limburg, het Hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en gemeenten. We hebben aangegeven waarin cumelaondernemers een helpende hand konden bieden. Deze week is er nog contact geweest met Waterschap Limburg voor assistentie.
Opruimwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. De schade is groot. Straten worden leeggeruimd maar wat als het water wegtrekt uit de overloopgebieden en uiterwaarden? Wat doe je met de verloren oogsten en al het afval tussen jouw oogst. Cumela Verzekeringen adviseert om in ieder geval foto’s te maken van jouw gewassen om later aan te tonen welke schade je geleden hebt.

Wat te doen bij schade

  • Neem altijd eerst contact op met je verzekeraar of adviseur om de schade te melden.
  • Maak video's en foto's van jouw schade, eventueel met behulp van een drone.
  • Zorg dat je bereikbaar bent voor je verzekeraar of adviseur, ook op je eventuele tijdelijke adres. 
  • Pas op voor zogenaamde experts of bemiddelaars waar je niet zelf om hebt gevraagd en die ook niet door de verzekeraar zijn gestuurd. Vraag altijd voor welk bedrijf ze werken en zet nooit zomaar een handtekening. 
  • Is de situatie veilig? Begin dan met opruimen.
  • Verzamel eventueel facturen van belangrijke, grote aankopen die beschadigd zijn.

Neem contact op
Heb je hulp of advies nodig neem contact op met onze Ondernemerslijn via 033 - 247 49 99 of [email protected]. Mogelijk weet je niet waar je jouw werkzaamheden in rekening moet brengen. Want wat doe je de kosten van geleverde zandzakken aan particulieren? Waar voer je aangespoeld afval naar af? Wat te doen met alle overuren van jouw personeelsleden? Of andersom, konden jouw personeelsleden door het weer werk niet uitvoeren? Op deze website vind je ook meer informatie over onwerkbaar weer.