Hoog water Limburg

(On)werkbaar weer Limburg

Datum: 15 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
We hebben allemaal de beelden gezien. In Limburg en sommige delen van Brabant laat code rood een nat spoor van vernieling achter. Rivieren die buiten hun oevers treden veroorzaken veel schade, maar zorgen ook dat de normale werkzaamheden niet door kunnen gaan. Wellicht heb je nu werk door het assisteren bij de afvoer van al dat water of heb heb je juist geen werk voor je personeel omdat percelen en werklocaties onbereikbaar of onbegaanbaar zijn.

Is dat laatste het geval denk dan aan artikel 31 in de cao. Meld bij het UWV dat er sprake is van onwerkbaar weer. Als reden kun je een van de volgende redenen opgeven:

  • wateroverlast ten gevolge van overstroming van rivieren, sloten en dergelijke;
  • regelmatige regenval en/of stortbuiten waardoor het werkobject niet toegankelijk is;
  • het werkobject wel toegankelijk is maar uit kwaliteitsoogpunt de opdrachtgever geen toestemming geeft het werkobject te betreden;
  • de opdrachtgever het werk heeft stilgelegd omwille van de veiligheid van de werknemers of omdat de kwaliteitsnormen niet gehaald kunnen worden wegens de weersomstandigheden.


Dan wordt een deel van je loonkosten door UWV overgenomen. Er gelden twee wachtdagen per kalenderjaar, maar die heb je mogelijk al benut in januari of februari toen er sneeuw lag.