Bouwplaats

Voorkom boete bij in- of uitlenen arbeidskrachten

Datum: 13 februari 2013
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
Op 11 februari 2013 heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd naar bedrijven in de ‘agrarische dienstverlening’. Diverse bedrijven in de cumelasector zullen deze brief hebben ontvangen. Als bijlage tref je een exemplaar van deze brief bij dit bericht aan.

De brief is gestuurd aan bedrijven die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven met de SBI-code 0161. Deze bedrijven waren tot 1 januari 2013 vrijgesteld van de registratieverplichtingen, omdat ze volgens een eerdere uitleg van het ministerie van SZW al geregistreerd waren op basis van hun inschrijving door code SBI0161. Er is per 1 januari 2013 een wetswijziging waardoor nu ook deze bedrijven zich moeten registreren bij de KvK.

Stel jij arbeidskrachten ter beschikking?
Er is veel verwarring over deze registratie. Moet je de inschrijving bij de KvK wijzigen? Nee, in de meeste gevallen niet, omdat jij slechts incidenteel arbeidskrachten ter beschikking stelt. Alleen als jij, bijvoorbeeld als uitzendbureau, bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet jij bij de KvK als zodanig zijn ingeschreven. Als jij af en toe personeel ter beschikking stelt, moet jij de Waadi-indicator aan laten zetten door de KvK. Waadi staat voor Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs.
Bij de Cumela Ondernemerslijn krijgen we veel telefoon van zzp’ers die alleen zichzelf verhuren. Zij hebben niet met deze wetgeving te maken, behalve als zij zichzelf laten verhuren door hun eigen BV of worden ‘ingeleend en doorgeleend’ door een andere zzp'er.

Advies Cumela
Wanneer jouw bedrijf geen of incidenteel arbeidskrachten ter beschikking stelt, is ons advies om  een mail naar de KvK te sturen met de volgende inhoud:
Mijn onderneming [naam onderneming] ingeschreven onder nummer [inschrijvingsnummer KvK vermelden] stelt niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking.
Wij wensen in verband met de Waadi-check opgenomen te worden op de lijst van bedrijven die niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen. Wij gaan NIET AKKOORD met een toevoeging aan / wijziging van de op dit moment voor ons bedrijf geregistreerde SBI-code(s).

Voorkom boete als inlener
Ook als jij een bedrijf inhuurt, is het belangrijk om deze opdrachtnemer te controleren. Jij doet dit eenvoudig door zijn KvK-nummer in te toetsen op de site van de KvK: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven/in--of-uitlenen-van-arbeidskrachten/waadi-check/. Als inlener kun jij namelijk ook een boete van € 12.000,- krijgen als jij werknemers inleent van niet-geregistreerde bedrijven. Als uit de Waadi-check komt: "Bij deze onderneming/rechtspersoon is niet geregistreerd dat er arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld in de zin van de Wet Waadi." adviseren wij jou om geen personeel in te lenen. Waarschuw de onderneming dat ze zich moeten laten registreren. Zodra dat rond is, kun je weer zonder Waadi-risico zakendoen.
Als uit de Waadi-check komt: "Bij deze onderneming/rechtspersoon is wel geregistreerd dat er arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld in de zin van de Wet Waadi." zit jij goed. Het maakt daarbij niet uit of er vervolgens staat: "niet bedrijfsmatig" of "wel bedrijfsmatig".