Bevroren weiland

Uitrijden mest na de vorst

Datum: 15 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 15 februari 2021
Door: Hans Verkerk
We hebben in de tweede week van februari een mooie ijsweek achter de rug. Met ingang van 16 februari start het uitrijdseizoen van drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib, maar de bodem is nog bevroren en er liggen in veel gebieden ook nog resten sneeuw op het land. Wanneer mag je drijfmest uitrijden?

Zolang er nog sneeuw zichtbaar is op het land, mag het in ieder geval niet. Als de bodem nog bevroren is ook niet, maar de bodem gaat nu langzaam ontdooien. Wanneer mag er dan weer wel mest aangewend worden? En ook al is het ijs in de bovenlaag ontdooid, dan nog zal deze bovenste laag van de bodem met water verzadigd zijn. Ook dan mag er geen mest uitgereden worden.

Wanneer is de bodem bekwaam om te bemesten en te berijden? Het gaat hier vooral ook over vakmanschap qua bemesting en berijden van de bodem. Geef de bodem even de tijd om echt te ontdooien en zodat het water van de sneeuw wat kan infiltreren. Pas als de bodem niet meer met water verzadigd is, zijn de omstandigheden weer goed om te bemesten. Beter iets langer gewacht dan de structuur kapotgereden.