Sector promotie

Sectorpromotie: kansen zien!

Datum: 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt: 14 juli 2022
Door: Irma Gottenbos
Personeelstekort is een belangrijk onderwerp in onze sector. Onze bedrijvenadviseurs horen regelmatig dat ondernemers zich hier zorgen over maken, maar zien ook mooie voorbeelden van ondernemers die kansen zien. Zo haalde Van der Zanden uit Moergestel een aanbesteding binnen door creatief te zijn en de sector te promoten door middel van een gastcollege.

Tijdens de inschrijving voor het werk ‘De Groene Long’ werd door de Gemeente Bladel een plan van aanpak gevraagd. Om de aanbesteding binnen te halen moest Van der Zanden creatief zijn. In het plan van aanpak hebben ze aangegeven de sector te willen promoten met een gastcollege op het PIUS X College in Bladel. Ze kregen de inschrijving gegund én ze hebben hiermee de sector en hun bedrijf gepromoot als toekomstig werkgever.  

Wat doet een cumelabedrijf? 

Van der Zanden organiseerde het gastcollege in samenwerking met het PIUS X College, Cumela en Bouwend Nederland. Na een kennismakingsrondje presenteerden zij het project, waar een nieuwe praktijkschool gerealiseerd wordt door Van der Zanden.  

Tijdens het gastcollege gaf Van der Zanden aan dat ze 200 projecten uitvoeren met in totaal 30 machines en 100 medewerkers, waarvan er 45 in vaste dienst werkzaam zijn binnen een straal van 45 minuten. Van der Zanden verricht werkzaamheden in grond, weg en waterbouw zoals bodemsanering, natuurwerken, sloopwerkzaamheden en asbestsanering.  

200 projecten met in totaal 30 machines en 100 medewerkers, waarvan 45 in vaste dienst

De machines werden gepresenteerd van minigraver tot rupskraan. Van der Zanden vertelde dat zij hun eerste, volledig elektrische rupskraan besteld hebben. Met de nieuwe accu van 800 kWh die zij aangeschaft hebben kan er zelfs 12 uur mee gewerkt worden. Daarnaast bouwen ze een eigen acculaadcontainer die werkt op zonnepanelen, naast de 2400 zonnepanelen die ze al op het bedrijf hebben liggen. Van der Zanden is een duurzaam, innovatief familiebedrijf! 

Wat zoekt een cumelabedrijf?  

Het PIUS X College heeft 2200 leerlingen, waarvan 80 leerlingen die de opleiding ‘Groen’ volgen. Hiervan kregen twintig leerlingen het gastcollege van Van der Zanden. Uit de gesprekken met de leerlingen viel op dat veel leerlingen thuis een eigen bedrijf hadden. Dit was tijdens de praktijkles ook direct zichtbaar, want ze waren al ontzettend handig met een schop en een machine.  

Gedreven, gepassioneerde leerlingen zijn van harte welkom bij familiebedrijf Van der Zanden

Van der Zanden vertelde wat voor personeel ze zoeken: een man of vrouw die zijn of haar vak verstaat. De kernwaarden van het bedrijf zijn: Vindingrijk, Deskundig en Zuiver. Het was direct duidelijk dat gedreven, gepassioneerde leerlingen van harte welkom zijn bij het familiebedrijf. “Er zijn tal van (doorgroei)mogelijkheden, ze krijgen een vaste buddy en fouten maken leer je van. Het pad maak je zelf, niet is onmogelijk” werd daarbij aangegeven.  

Wat betekent werken in de sector? 

Na een stukje theorie volgde er een stukje praktijk, om kennis te maken met de sector. De leerlingen werden van harte welkom geheten op de praktijklocatie van ‘De Groene Long’ met koffie, thee, frisdrank en een lekker worstenbroodje. Ze werden (naast de veiligheidsschoenen die ze al droegen) voorzien van een veiligheidsvest en een helm waar nodig en verdeeld over groepjes van drie tot vier personen. De leerlingen maakten kennis met machinaal bestraten, riolering leggen, werken met GPS en het verschil tussen een gewone shovel en een elektrische shovel. Een leuke manier om kennis te maken met de sector en een geslaagde vorm van sectorpromotie!  

Over Van der Zanden Moergestel BV

Van der Zanden Moergestel BV is een echt Brabants familiebedrijf dat actief is binnen de wereld van de aannemerij. Met 75 jaar aan ervaring, pakken zij ieder project voortvarend aan. Dit doen ze samen met 45 enthousiaste collega’s, onder leiding van de derde generatie binnen de directie. Ze denken mee, werken samen en zorgen voor vakwerk: van voorbereiding tot en met oplevering.