kenteken bakkenwagen

Registreer motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) nu!

Datum: 7 september 2021
Laatst bijgewerkt: 13 september 2021
Door: Herma van den Pol
Het gaat goed met de registratie van trekkers, maar dat geldt niet voor de zogenaamde voertuigen met beperkte snelheid (MMBS). Ruim een kwart van de voertuigeigenaren blijkt niet eens te weten dat ze moeten registreren, zo meldt RDW. "Wij denken dat eigenaren zich niet realiseren dat hun voertuig een MMBS is. Dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, teruggekeurde voertuigen, grote landbouwvoertuigen en zelfrijdende oogstmachines; het zijn allemaal MMBS. Registreer ze."

Pas 231.000 (land)bouwvoertuigen zijn begin september geregistreerd, oftewel net iets meer dan 40 procent van het totaal. Heel, veel eigenaren lopen daardoor het risico dat ze op 1 januari niet meer de openbare weg op mogen. Doe je dat toch zonder kentekenbewijs dan riskeer je een boete en ben je niet verzekerd. "Wacht daarom niet af en registreer je trekker, aanhangwagen, getrokken machine, maar ook je dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, teruggekeurde voertuigen, grote landbouwvoertuigen en zelfrijdende oogstmachines nu! Dit kan online en zonder keuring."

Angst voor wachttijden
Conversiemanager bij RDW, Rob van Dokkumburg, uit zijn zorgen over de tegenvallende registratiecijfers: "De meeste eigenaren hebben advies of hulp nodig." Nu het nog niet druk is kan die hulp goed gegeven worden, maar wanneer het steeds drukker wordt neemt de wachttijd toe. "Dan kunnen 
we niet garanderen dat we alle aanvragen goed kunnen afhandelen. Dan kan het gebeuren dat het kentekenbewijs niet voor 1 januari op de mat valt." 

Registreer ook MMBS
Vooral bij de categorie MMBS vallen de cijfers tegen. Onderzoek van RDW onthulde dat een kwart van de eigenaren niet eens weet dat ze moeten registreren. Tot 1 oktober geldt er voor nieuwe voertuigen nog een conversieperiode, daarna moeten ze gekeurd gaan worden. Alle andere voertuigen die op de openbare weg komen kunnen nog tot het einde van het jaar online geregistreerd worden. Dit tegen een bedrag van 18 euro per registratie. Na 1 januari komt daar een keuring bij en geldt er een vanaf bedrag van 140 euro.  

Tot nog toe loopt Gelderland voorop als het gaat om het aandeel geregistreerde (land)bouwvoertuigen. Limburg komt op de tweede plaats en Noord-Brabant neemt de derde plaats in. Het meeste werk moet nog in Friesland verzet worden. Daar is krap een kwart van de voertuigen geregistreerd. 

Overzicht per provincie