Gerwin Otte

Inbraken gehalveerd dankzij Stop Diefstal

Datum: 25 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2022
Door: Toon van der Stok
Na jaren van oplopende diefstallen van GPS-apparatuur is het aantal inbraken bij cumelabedrijven in 2021 bijna gehalveerd dankzij de Stop Diefstal-campagne. Na de start nam het aantal inbraken af met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Een mooi succes van de campagne, waarbij meer dan 10.000 items werden gemarkeerd en geregistreerd.

Cumela startte de campagne vorig jaar om een eind te maken aan het al maar oplopende aantal diefstallen van GPS-apparatuur. Alleen al in 2020 werd er bij 43 bedrijven ingebroken en werden er 196 GPS-sets gestolen, met grote schade tot gevolg. Niet alleen het vervangen van de apparatuur kost namelijk veel geld, stilstand door het ontbreken van apparatuur kost nog veel meer.

De campagne werd vorig jaar op 5 februari gestart door Tweede Kamerlid Joba van de Berg van het CDA door het plakken van de eerste Stop Diefstal-stickers bij loonbedrijf Breure in Klaaswaal. Dit bedrijf was een jaar eerder ook slachtoffer van diefstal van meerdere GPS-sets.

Na het startschot meldden zich vorig jaar ruim 500 bedrijven bij Cumela voor een markeringsset. De eerste 300 sets werden gratis ter beschikking gesteld door een bijdrage van Cumela Verzekeringen, het verzekeringsbedrijf van Cumela. In totaal heeft Cumela daarmee meer dan € 50.000,- geïnvesteerd in het verminderen van het aantal diefstallen bij leden en klanten.

Uit de cijfers over afgelopen jaar leidt projectleider Gerwin Otten af dat de campagne voor bedrijven succesvol is geweest. “We zien dat het aantal inbraken bij cumelabedrijven vanaf april vorig jaar met 45 procent is gedaald. Daarbij is er slechts één keer ingebroken bij een bedrijf dat zijn apparatuur ook had gemarkeerd . Helaas waren er wel inbraken bij bedrijven die wel sets klaar hadden liggen, maar die nog niet hadden bevestigd.”

Werkterrein verlegd
Landelijk was er zeker geen sprake van een dalend aantal diefstallen, zo blijkt uit cijfers van de politie, weet Otten. “Het lijkt er dus echt op dat het dievengilde het werkterrein heeft verlegd’, stelt hij vast. Het belangrijkste effect van de campagne is dat de geregistreerde en gemarkeerde apparatuur veel lastiger te verhandelen en te transporteren is. Zonder markering en registratie is het voor de politie heel lastig om bij een aanhouding van een verdacht persoon te achterhalen of hij echt rechtmatig eigenaar is van de apparatuur die hij of zij in bezit heeft. Is die gemarkeerd en geregistreerd, dan kan de politie heel snel navraag doen. Blijkbaar hebben de inbrekers dat ook in de gaten, want hun werkterrein lijkt te zijn verlegd naar de andere bedrijven. Vorig jaar bleef het aantal meldingen van GPS-diefstallen bij de politie namelijk op hoog niveau.

Onderstaand schema laat de ontwikkelingen zien van de bij Cumela gerapporteerde en bekende GPS-diefstallen bij overwegend Cumela-leden.

Jaartal

Inbraken

Gestolen items

Indicatieve schade*

a

2020 (januari-december)

43

196

€ 1.600.000,-

b

2020 (21 april-december)

34 (100%)

170 (100%)

€ 1.300.000,-

c

2021* (28 april-december)

19 (-45%)

130 (-24%)

€ 658.500,-