werkoverleg

Hoe houd je rust in hectische tijden?

Datum: 19 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2020
Door: Lajos Bax
Bijna niets is normaal in deze coronatijd. Voor werkgevers, maar zeker ook voor werknemers. Juist nu is de kunst om iedereen aan het werk te houden of, in het agrarisch loonwerk, iedereen zo slim mogelijk in te zetten op deze drukke lange dagen. Dat kun en mag je van ze vragen, maar hoe doe je dat?

Kort geleden was ik op een bedrijf waar een aantal ZZP’ers een probleem hadden met de planner. Zij regelden hun werk zelfstandig, maar de planner kwam vaak op het laatste moment nog met een aantal veranderingen. Dit leverde veel frustratie op aan beide kanten. De ZZP’ers omdat zij telkens hun werk moesten omgooien, de planner omdat hij geen grip op de zaak kreeg.

De vraag hoe ga je met deze situatie om was snel beantwoord: Hebben jullie het hier al eens met elkaar over gehad? Dit heeft alles te maken met communicatie. Oftewel: praat met elkaar over wat er gebeurt, zodat je elkaar kunt begrijpen en een oplossing kunt zoeken. Vooral in drukke tijden is het soms lastig om hier de tijd voor te nemen. Het werk móet nu even gebeuren, en er is voor je gevoel geen tijd voor lastige vragen. De grootste fout is om dan te grommen en te blaffen. Beter is om te achterhalen waarom je geïrriteerd bent, waarom de ander jou niet begrijpt of doet wat hij doet. Door je in de ander te verplaatsen kun je hier slimmer en positiever mee omgaan.

Communicatie
Onderlinge frustratie zorgt voor vertraging en is een van de problemen waar je mee te maken kunt hebben als de communicatie niet goed gaat. Wat we ook vaak zien in drukke tijden is dat die telefoon maar blijft rinkelen, of dat het thuisfront last krijgt van jouw nukken.

Herkenbaar?
Overweeg dan eens contact te leggen met de adviseurs van Cumela Advies. Het kost ook wat tijd, maar ze helpen je snel om een verklaring te vinden voor wat er gebeurt en geven tips hoe je hier in het vervolg mee om kunt gaan. Daar heb je komende jaren nog heel wat aan.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Sabine Zweverink of Lajos Bax. Zij bellen je snel terug! Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de Ondernemerslijn.