Helmut Claas

Helmut Claas overleden

Datum: 8 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 8 januari 2021
Door: Sil Biesbroek
Helmut Claas, oud-directeur en voorzitter van de Claas-groep, is 5 januari op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden kwam onverwacht en de doodsoorzaak is nog onbekend. Claas stond in de sector bekend als een grote persoonlijkheid en hij was, met de Claas-groep, een pionier in de productie van landbouwmachines.

In 1958 trad Helmut Claas toe tot het familiebedrijf van zijn ouders in Harsewinkel in Duitsland. Zijn ouders, August en Paula, gaven in die tijd leiding aan een groeiend landbouwmachinebedrijf wat later zou uitgroeien tot de Claas-groep. Als jongeman verdiepte Helmut Claas zich in metaalbewerking en landbouw. Hij liep stage als machinefabrikant en volgde een opleiding in gieten.

Eerst directeur, toen voorzitter
Claas werd in 1962 algemeen directeur van het bedrijf. Later, toen de Claas-groep in 1996 veranderde in een Naamloze Vennootschaap, was hij voorzitter van zowel de Raad van Commissarissen als de Aandeelhouderscommissie.

Onder Claas’ leiding focuste het bedrijf op de grootschalige productie van vernieuwende producten. Bekende machines, zoals het maaidorser model Dominator, de volledige maaidorserconstructie Lexion en de Jaguar hakselaar, werden onder zijn regie ontwikkeld.

Helmut Claas

Boer
Claas was volgens de Claas-groep in de eerste plaats een boer. In East-Anglia in Groot-Brittannië runde hij een boerderij waar hij regelmatig verbleef met zijn vrouw Erika. In die omgeving had hij graag contact met andere boeren uit de buurt en bleef hij op de hoogte van de zaken waar landbouwbedrijven tegenaan liepen.

Tijdens zijn leven ontving Helmut Claas verschillende onderscheidingen, zoals een eredoctoraat van de Goryachkin Universiteit in Moskou, het ereburgerschap van zijn geboortestad Harsewinkel en de Orde van verdienste van de Franse minister van landbouw. In 2009 werd Helmut Claas tot Ridder van het Franse Erelegioen benoemd als erkenning voor zijn inspanningen als pionier van de Frans-Duitse samenwerking na de Tweede Wereldoorlog.

Familiebedrijf
Voor zijn overlijden had Claas de continuering van het familiebedrijf al vastgesteld. Tegenwoordig stuurt zijn dochter Cathrina Claas-Mühlhäuser als voorzitter van de aandeelhouderscommissie alle beslissingen en ontwikkelingen van de Claas-groep aan.