eikenprocessierups

Eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen

Datum: 9 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n vijftien procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de eikenprocessierups drie weken later dan vorig jaar. De combinatie van een warmtepiek eind maart en de kou daarna heeft voor een grote spreiding in ontwikkeling van de rupsen gezorgd.

Brandharen
De eerste eikenprocessierupsen bereikten eind mei het vierde larvestadium. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat zo’n vijftien procent van de rupsen inmiddels zo ver is. Deze rupsen hebben naast de grote, met het oog zichtbare en onschadelijke haren die ze gelijk al hebben als ze uit het ei komen, nu ook de minuscule brandharen die voor overlast kunnen zorgen. De rupsen die nu in het vierde stadium zitten, zijn vooral rupsen die aan de zuidkant van bomen zitten. Rupsen die op schaduwrijke plekken zitten, zijn over het algemeen nog niet zo ver. De meeste rupsen aan de noordkant zitten overigens nog in het tweede en derde larvestadium.

Veilig werken
De brandhaartjes die de eikenprocessierups loslaat, veroorzaken oogklachten, benauwdheid en jeuk. Hoe voorkom je dat je ermee in aanraking komt en wat doe je als het toch gebeurt. Meer daarover in onze toolbox
 
De overlast van de brandharen voorkom je met een goede voorbereiding. Voor iedereen die in het groen en de natuur werkt, heeft Stigas informatie opgenomen in de arbocatalogus:
Veilig bestrijden van de eiken processierups
Werken in de nabijheid van de Eikenprocessierups

Informatiebladen en antwoord op meer dan 150 vragen
De overlast van de eikenprocessierups wordt op veel verschillende manieren bestreden. Daarbij ontstaan vragen over de werkzaamheid, effectiviteit, (schadelijke) neveneffecten en gevaren van de verschillende instrumenten. Om te helpen het beste middel voor een situatie te kiezen, publiceert het Kennisplatform Processierups informatiebladen. Er zijn op dit moment 22 informatiebladen. Ze geven inzicht in de huidige kennis en de inhoud wordt periodiek aangepast aan de nieuwste inzichten. Op de website van het Kenniscentrum Processierups vind je ook antwoorden op meer dan 150 verschillende vragen over de processierups.