Belastingadvies en subsidies

Coronavirus: extra fiscale ondersteuning voor ondernemers

Datum: 28 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Het kabinet komt met zeven belastingmaatregelen die de druk op ondernemers iets moeten verlichten in de coronacrisis. Met de toename in het aantal regelingen wordt het steeds aantrekkelijker om de coronacalculator van VNO-NCW te gebruiken.

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën, stuurde 24 april een brief naar de Tweede Kamer waarin hij de nieuwe maatregelen benoemt. Wij zetten ze voor je op een rij, maar raden ook aan om gebruik te gaan maken van de coronacalculator van VNO-NCW omdat het door de grote hoeveelheid regelingen steeds lastiger wordt om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw bedrijf. Lees er hier meer over: Nieuwe coronacalculator berekent hoe ondernemer door crisis komt. 

1. Versoepeling werkkostenregeling 
Met de werkkostenregeling kunnen ondernemers belastingvrij vergoedingen aan medewerkers geven. Dit wordt vooral gebruikt voor personeelsuitjes en kerstgeschenken. Aan de regeling zit een maximumbedrag vast. Dit is maximaal 1,7 procent voor de eerste 400.000 euro SV-loonsom per werkgever. Dit wordt nu eenmalig door het kabinet verhoogd naar 3 procent. 

2. Verliezen 2020 wegstrepen tegen winst 2019
Veel ondernemers maken momenteel forse verliezen, terwijl 2019 juist een heel winstgevend jaar was. Dat betekent dat over 2019 veel belasting moet worden betaald en over 2020 weinig. Om bedrijven tegemoet te komen, mogen zij het verlies van 2020 wegstrepen tegen de winst over 2019. De winst in 2019 zal daardoor lager uitvallen waardoor minder belasting hoeft te betalen. Normaal mag deze verrekening ook, maar dan pas in 2021. Nu mag de verrekening dus eerder plaatsvinden. 

3. Urencriterium ondernemers
Om als ondernemer in aanmerking te komen voor onder andere zelfstandigenaftrek geldt een urencriterium van 1225 uur per jaar (ongeveer 24 uur per week). De Belastingdienst gaat er voor de periode maart, april en mei van uit dat alle ondernemers aan dit urencriterium voldoen.

4. Minder loon voor directeur-groot aandeelhouder
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) moet zichzelf elk jaar minimaal 46.000 euro aan loon uitkeren. De belastingdienst noemt dit het “gebruikelijk loon”. Tijdens deze crisis houden ondernemers dit bedrag liever in hun eigen bedrijf. Het kabinet komt daarom met een regeling dat bedrijven die omzetverlies hebben als gevolg van de coronacrisis, het salaris van de dga met eenzelfde percentage mogen verlagen.
(zie ook ons bericht op 14 april vraag 18).


5. Dga-taks uitgesteld
Het kabinet wilde vanaf 2022 de “Wet excessief lenen bij eigen vennootschap” laten ingaan. Met deze wet, ook wel de dga-taks genoemd, wil het een einde maken aan de praktijk dat ondernemers miljarden lenen van hun eigen bedrijf om zo de belasting op winstuitkeringen te ontlopen. Vanaf 2022 zouden ondernemers 26,9 procent belasting moeten gaan betalen, zodra ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen. Het kabinet stelt de wet nu uit tot 1 januari 2023. 

6. Versoepeling hypotheekaflossing
Banken kondigden afgelopen maand al aan dat ondernemers, maar ook gewone consumenten, de komende maanden geen krediet of hypotheek hoeven af te betalen, als ze dat even niet kunnen. Ze hebben een aflossingsvrije periode aangeboden van zes maanden. Volgens de regels voor hypotheekverstrekkers zouden ondernemers die in 2020 een betaalpauze aanvragen dit alsnog in 2021 moeten aflossen. Die verplichting vervalt nu. Na een betaalpauze voor aflossingen hebben ondernemers en particulieren tot het einde van de looptijd de tijd om het bedrag alsnog af te lossen.

7. Noodpakket voor startups
Er komt een noodpakket voor startups van 100 miljoen aan overbruggingsleningen. Deze leningen zullen worden verstrekt door regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)