Noordwest-Europa als waterstofhub
Noordwest-Europa – en dan met name Nederland, België en Duitsland – huisvest grote clusters van energie-intensieve industrie. Denk aan hoogovens, raffinaderijen, fabrieken die ammoniak produceren en andere chemische industrieën. Stuk voor stuk hebben zij waterstof prominent op de agenda staan.
De regio heeft bovendien een uitstekende basis voor een rendabele keten rondom waterstof: van productie en import tot consumptie en grootschalige opslag. Ook beschikken vrijwel alle grote multinationals over een fabriek of ander onderdeel in deze regio. Daarmee liggen er sterke kansen voor de ontwikkeling van de waterstofketen. Meer specifiek liggen hier kansen voor de Rotterdamse haven om zich te vestigen als aanbieder van waterstof voor het 'achterland'.
Waterstof in de praktijk
Daarnaast biedt waterstof kansen om toekomstige windparken op de Atlantische Oceaan te ondersteunen. Noem specifiek het Delta Rhine Corridor-project. Wat echter ontbreekt, is een publieke waterstofinfrastructuur om het gas te transporteren tussen Nederland, België en Duitsland. Daarom hebben de netbeheerders in deze regio de handen ineengeslagen. Zij werken aan plannen voor een grensoverschrijdend netwerk.
De netbeheerders zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van deze plannen. Onderzoekers van TNO, Arcadis en andere ketenpartners onderzochten de huidige stand van zaken en wat er nodig is om van de plannen een succes te maken. De resultaten werden donderdag overhandigd aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, tijdens het grootste waterstofevenement ter wereld – toepasselijk georganiseerd in Rotterdam.
Nog veel werk te doen
De belangrijkste conclusies op een rij:
- Mogelijk is het haalbaar om de industriële clusters tegen 2030 klaar te maken voor het gebruik van waterstof. De verbinding tussen de clusters komt pas vanaf 2032 tot stand.
- Verbind de belangrijkste clusters voor productie en import van waterstof met ondergrondse opslaglocaties. Zorg dat deze opslagen in een vroeg stadium beschikbaar komen.
- Tot die opslagen gerealiseerd zijn, is het belangrijk om alternatieven te ontwikkelen. Denk aan de opslag van elektriciteit in batterijen voordat die wordt omgezet in waterstof, of aan variabele omzetting in havens – bijvoorbeeld via het kraken van ammoniak. Creativiteit is hierbij essentieel.
- Zorg voor opslagfaciliteiten in de havens.
- Ontwikkel grensoverschrijdende standaarden, zoals uniforme codes en tarieven.
Voor de realisatie van dit alles is meer geld en tijd nodig. Maar dan ontstaat er ook een goed functionerende en rendabele infrastructuur.
Blik op waterstof en leidingen
Bekijk het complete rapport door de bijlage onderaan deze pagina te downloaden. Tijdens de TKD ontbijtbijeenkomst van 13 juni gaat VELIN dieper in op wat dit allemaal betekent voor cumelabedrijven, het werk wat erbij hoort en ook het laten draaien van machines op waterstof. Zorg dat je erbij bent.