Foeke Holtrop grondwerken

Voorlichting over grond effectiever dan handhaving

Datum: 12 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2021
Door: Herma van den Pol
"Ondernemers kennen de regels soms niet goed of vinden ze onduidelijk en ingewikkeld. In die situaties heeft voorlichting meer effect dan handhaving", zegt de Fryske Útfieringstsjinst Milieu en Omjouwing (FUMO). "Wij willen graag helpen de kennis bij ondernemers te vergroten."

"Wanneer de coronamaatregelen weer versoepelen, willen we vanuit de FUMO weer voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. In het verleden hebben mijn collega’s dat ook al een aantal keren gedaan. We beginnen met een informatieavond over grond en zijn in gesprek met brancheverenigingen in Fryslân hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Zo willen we de kennis van ondernemers bijspijkeren en bewustzijn creëren", zegt Bas Procé, toezichthouder Bodem bij Fumo. Voordat hij toezichthouder werd werkte hij tien jaar lang bij een grote aannemer, waardoor hij goed weet waar ondernemers tegenaan lopen. 

Preventieve handhaving
"Voordat ik bij de FUMO kwam, wist ik ook niet precies wat wel en niet mag. Achteraf gezien heb ik wel eens een overtreding begaan.” Door het geven van voorlichting en advisering kunnen fouten voorkomen worden. 
“De meeste ondernemers hebben onvoldoende kennis van de milieuregels,” vertelt Bas, “en dat snap ik. Ik heb zelf aan de andere kant van de tafel gezeten. Als ik dan uitleg wat wel en niet mag, heeft dat meer effect dan een dwangsom. Noem het preventieve handhaving."

Twee praktijkvoorbeelden laten zien dat de regelgeving ingewikkeld is en niet altijd logisch. Zo bezocht Procé vorig jaar voor een controle bouwprojecten in de gemeente Heerenveen waar grond was afgegraven om huizen te bouwen. De grond zou na de bouw weer gebruikt worden voor de tuinen. “Bij de graafwerkzaamheden kwamen twee partijen grond vrij van verschillende kwaliteit. De ene partij was schoon en de andere iets minder, maar schoon genoeg om op bepaalde aangewezen locaties in tuinen te gebruiken. Het grondbedrijf had beide partijen in hetzelfde tijdelijke depot opgeslagen. En dat mag niet volgens de milieuregels.”

Foeke Holtrop, eigenaar van Holtrop Grondwerken: “De grond in Heerenveen zou na de huizenbouw ook vermengd worden in de tuinen. Wij zagen er dus geen kwaad in om de grond op één bult te bewaren.” Foeke werkt zijn hele leven al met grond. “Ik begon als chauffeur op een kiepwagen. Daarna was ik projectleider, uitvoerder, bedrijfsleider en in 2013 ben ik voor mezelf begonnen. Maar nog steeds leer ik nieuwe dingen."

Samenvoegen van grond
Robert Kloosterman, eigenaar van Loonbedrijf Huismans kreeg in augustus 2020 ook met de FUMO te maken vanwege het samenvoegen van verschillende partijen grond. 

Bij de hoveniersklussen blijft wel eens wat grond over. Kloosterman nam deze grond mee naar zijn bedrijf en gooide het op een bult grond die was vrijgekomen bij de aanleg van een spooronderdoorgang. Toezichthouder Procé wees hem er op dat de kwaliteit van de grond daardoor niet meer bekend is. “Ik heb er een paar nachten slecht van geslapen,” vertelt Kloosterman.

Naar aanleiding van het voorval heeft Robert Kloosterman Procé uitgenodigd voor een kop koffie en om uitleg gevraagd. “Bas heeft verteld waar ik om moet denken en laten zien hoe ik op de computer een melding in het bodemloket moet doen. Nu bel ik Bas regelmatig. Laatst nog over een ontgraving in Wolvega-noord. Ik bel liever te vaak, zodat ik zeker weet dat het goed is."

Op pad met de toezichthouder
Voor Grondig 9 zijn we op pad geweest met twee toezichthouders en vertellen we meer over zaken die zij in het veld tegenkomen. Ben je zelf op zoek naar informatie of wil je meer weten over de omgang met grond neem dan gerust contact op de met toezichthouder in jouw regio. 

Hoe ga je om met grond en bagger?