rooien

Indelings- en werkingssfeeronderzoeken

Datum: 15 juni 2010
Laatst bijgewerkt: 18 februari 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Wat is een indelingsonderzoek? Een indelingsonderzoek wordt door de Belastingdienst uitgevoerd en moet bepalen of een werkgever bij de juiste sector is ingedeeld voor de werknemersverzekeringen. Je kunt ook een werkingssfeeronderzoek krijgen.

Een werkingssfeeronderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van sociale partners van een sector. Tijdens het onderzoek beoordelen de onderzoekers of de cao, bedrijfstakregelingen en het pensioenfonds, waaraan de betreffende sociale partners zijn verbonden, ook geldt voor de werkgever die bezoek krijgt. Binnen de cumelasector krijgen diverse bedrijven bijvoorbeeld bezoek van instanties die zijn gerelateerd aan de bouwnijverheid. Ook partijen van het Pensioenfonds Vervoer ondernemen dit soort acties richting de cumelasector. Dat komt omdat cumelabedrijven bij sommige activiteiten aanschuren tegen andere sectoren. Het is dan ook belangrijk om in jouw communicatie op je website, bij de Kamer van Koophandel en bij andere instanties duidelijk te zijn over de hoofdactiviteiten van jouw bedrijf.

Hoe te handelen bij een onderzoek?
Wanneer je als bedrijf bericht krijgt dat er een indelingsonderzoek of een werkingssfeeronderzoek gaat plaatsvinden, is het verstandig om contact op te nemen met Cumela. Jacqueline Tuinenga kan bedrijven adviseren op welke wijze je het best kunt handelen. Er zijn namelijk veel misverstanden over indeling en werkingssfeer. Vaak worden verkeerde definities gebruikt. De gevolgen van een overgang naar een andere sector of een ander pensioenfonds kunnen groot zijn voor zowel jouw werknemers als voor jou als werkgever.