Onderrijbeveiliging nu echt actief in de praktijk

29 oktober 2012
CUMELA Nederland heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan. De jaren 2012 en 2013 staan dan ook in het teken van de verbetering van de verkeersveiligheid van landbouwvoertuigen op de weg. Een onderdeel van deze campagne is de in samenwerking met Peecon ontwikkelde onderrijbeveiliging voor tractoren.

Inmiddels zijn er bij 10 cumelabedrijven 10 van deze onderrijbeveiligers in gebruik genomen. Voor een proef die een jaar zal duren. Vooral informatie van gebruikers uit de dagelijkse praktijk zal de fabrikant en ons moeten helpen om de onderrijbeveiligingen nog verder te perfectioneren. Daarom danken we bij voorbaat de ondernemers en chauffeurs voor hun medewerking.

De onderrijbeveiliging op de tractoren (OBT) moet voorkomen dat bij een aanrijding andere weggebruikers onder de tractor terecht komen. Daarmee wordt de verkeersveiligheid van landbouwvoertuigen op de weg verbeterd maar vanzelfsprekend moet de werkbaarheid op de weg en in het terrein gewaarborgd blijven.

De combinatie op de foto is ingezet tijdens de aardappeloogst in Noord-Brabant. De onderrijbeveiliging hangt in de fronthef van de tractoren en is zowel in de breedte als in de hoogte verstelbaar. De combinatie had onderweg veel belangstelling en de eerste indruk in de praktijk is positief. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ervaringen van de testbedrijven.

 

Auteur: Ans de Bie