Verlengen vrachtautorijbewijs: begin ruim op tijd!

27 februari 2019
Bij het CBR zijn er problemen met de tijdige verwerking van gezondheidsverklaringen. Omdat bij het verlengen van het vrachtautorijbewijs een gezondheidsverklaring en medische keuring noodzakelijk is, moet u ruim op tijd beginnen met de verlenging van het vrachtautorijbewijs.
Begin tijdig met verlengen van vrachtautorijbewijs C-rijbewijs
Het vrachtautorijbewijs (C-bewijs) is 5 jaar geldig en bij verlenging moet de chauffeur een medische keuring ondergaan. Vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs ontvangt de bestuurder een brief van de RDW dat het rijbewijs verloopt. Het is belangrijk om dan direct te beginnen met de procedure voor het verkrijgen van de gezondheidsverklaring. Wanneer u verwacht dat u naar een medisch specialist moet na de medische keuring, begin dan minstens een half jaar voor het verlopen van het vrachtautorijbewijs met het indienen van de gezondheidsverklaring. Digitaal aanvragen via Mijn CBR gaat sneller dan op papier. 
 
Verkrijgen gezondheidsverklaring
De chauffeur moet zelf de gezondheidsverklaring aanvragen en medische keuring regelen.
Vraag de gezondheidsverklaring aan via Mijn CBR op de website van CBR. Klik hier om te lezen hoe de procedure van de aanvraag van de gezondheidsverklaring en medische keuring verloopt. 
 
Beoordeling arts CBR
Nadat het medisch onderzoek is uitgevoerd door de bedrijfsarts of Arboarts, worden de resultaten  beoordeeld door een arts van het CBR. Juist in dit traject blijkt er momenteel veel vertraging te ontstaan. In gesprekken met CUMELA geeft het CBR aan dat het tot 8 weken kan duren voordat er bericht komt over de uitslag van de medische keuring. Het is mogelijk dat u dan alsnog een afspraak moet maken met een medisch specialist. Dan begint de procedure feitelijk weer opnieuw en dat kan dan weer een aantal weken duren.
 
Bewaak verloopdatum rijbewijzen
De chauffeur moet zelf de gezondheidsverklaring aanvragen en medische keuring regelen.
Wij adviseren om  de verlenging van het vrachtautorijbewijs niet volledig aan de chauffeur over te laten. Zorg dat u weet op welke datum de rijbewijzen van uw chauffeurs verlopen. Bewaak dat de chauffeur zo snel als nodig begint met de verlenging van zijn rijbewijs. Hiermee voorkomt u dat de chauffeur geen geldig rijbewijs meer heeft.
 
Geen geldig rijbewijs
Zonder een geldig rijbewijs mag een chauffeur niet meer rijden. Dit geldt zowel voor het besturen van een personenauto (B-rijbewijs) en vrachtauto (C-rijbewijs), maar ook voor (land)bouwvoertuigen (T-rijbewijs). Een B-rijbewijs of T-rijbewijs is 10 jaar geldig en hiervoor is geen medische keuring nodig.
Auteur: Hero Dijkema