Cumela commercial agrarisch

Waarom wil je eigenlijk ondernemer zijn?

Datum: 31 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2023
Door: Ad Karelse
Cumela Advies begeleidt veel bedrijven bij de opvolging. Eén van de eerste vragen die wij junior stellen is: “Waarom wil je eigenlijk ondernemer zijn?” Over het antwoord moet dan lang worden nagedacht, want tot dat moment is dat nog nauwelijks ter sprake gekomen in het familiebedrijf. Hoe weet je of het ondernemerschap bij je past?

De antwoorden op deze vraag die uiteindelijk naar voren komen, zijn vaak wat beperkt en abstract. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat junior graag het familiebedrijf wil voortzetten, een baan in loondienst niet bij hem of haar past, junior uitdagingen ziet voor de toekomst of iets te vertellen wil hebben in het bedrijf. Het is goed om toch net een stapje verder te gaan.

Liefde voor het vak

De liefde voor het vak is er meestal wel. Opgegroeid in en om het familiebedrijf maakt junior, en dat zijn echt niet alleen zonen, al veel van de werkzaamheden mee en ook de dynamiek en de romantiek die horen bij de uitdagingen in onze sector. Het is begrijpelijk dat het ondernemerschap trekt en dat je daar bij wilt horen. En natuurlijk is niet alleen de liefde voor, maar ook de kennis van het vak uitermate belangrijk om leiding te kunnen geven aan een onderneming. Toch kun je het vak ook uitoefenen in een cumelabdrijf in loondienst, met alle mooie dingen die daarbij horen. Waarom zou je dan toch alle sores van het ondernemerschap op je hals willen halen?

Lastige hobbels horen bij het ondernemerschap

Over die sores gaan we even door, want ondernemen is niet altijd prettig. Dat weten de ervaren rotten als geen ander. Niet voor niets wordt gezegd: “Ik gun je veel personeel”. Er is altijd wat. Ook over de klanten wordt nogal eens geklaagd en inderdaad, ook die zijn niet perfect. Als je zelfstandig ondernemer wordt, dan horen die klanten er hopelijk toch bij. Dan de administratie. Die moet echt worden gedaan. En niet te vergeten de banken en leasemaatschappijen. Begrijpen zij wel wat je doet en waarom een investering echt rendabel is?

Als je het vak agrarisch loonwerk, mestdistributie, cultuurtechniek of grondverzet mooi vindt en je wilt ondernemer zijn, dan zijn er altijd de nodige hobbels om te overwinnen. Of vind je het juist mooi om hobbels te overwinnen? Als je blij wordt van het oplossen van knelpunten, of het beter en sterker maken van een organisatie, dan kan het ondernemerschap jou zeker voldoening geven.

Wat is er zo aantrekkelijk aan het ondernemerschap?
  • De vrijheid en het niet afhankelijk zijn van een baas.
  • Het kunnen bouwen aan jouw ideale bedrijf.
  • De trots dat je een steentje kunt bijdragen aan de koers van het familiebedrijf.
  • Je houdt ervan om mensen in hun kracht te zetten en te laten groeien.
  • Je vindt cijfers op zijn tijd helemaal niet erg en geniet wanneer er vooruitgang wordt geboekt.
  • Als generalist heb je overal invloed op, dat voelt fijner dan veel van hetzelfde doen.
Van alle markten thuis zijn

Het zal duidelijk zijn dat het ondernemerschap ook competenties vraagt. Je moet het niet alleen mooi vinden, je moet er ook de capaciteiten voor hebben of die willen ontwikkelen.   

Welke elementen zijn er essentieel om een goed ondernemer te kunnen zijn? Het administratieve, financiële en  het juridische deel kun je leren via een opleiding of in de praktijk. Het vak is ook te leren, maar zal niet meevallen zonder de eerder genoemde liefde voor het vak.

Wat in ieder geval niet mag ontbreken is de juiste instelling. Gedrevenheid, niet te snel willen opgeven, niet te snel tevreden zijn, tactvol zijn in de omgang, leergierig zijn. Dit zijn vaardigheden en persoonlijkheidsaspecten die voor een groot deel bepalen of de andere elementen tot hun recht komen. Als je ondernemer bent, ben je namelijk nooit klaar, er komen altijd weer nieuwe uitdagingen en knelpunten. Als je spreekt met ervaren ondernemers, dan hoor je vrijwel altijd dat zij een moeilijke periode hebben meegemaakt. Dat maakt je nederig en leert je dat succes niet vanzelf komt. Maar het succes is wel bereikbaar en dat is vermoedelijk precies de reden waarom je tóch ondernemer wilt zijn, ondanks de negatieve aspecten.

Vraag advies

Cumela Advies heeft meerdere bedrijfskundig adviseurs, die jarenlange ervaring hebben met het begeleiden van bedrijfsoverdracht vooral in de cumelasector. Dat geldt zowel voor opvolging in de familie, als voor aan- en verkoop van bedrijven in onze sector. Begin op tijd met oriënteren en schroom niet om een beroep te doen op de kennis binnen Cumela Advies. Een stappenplan voor bedrijfsoverdracht is te downloaden via onderstaande link.

Lees wat je moet doen bij bedrijfsoverdracht en download het stappenplan