kenteken spek

WA-verzekeringsplicht voor machine met kenteken

Datum: 8 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 8 februari 2023
Door: Arnd van der Pols
De meeste machines in je bedrijf hebben inmiddels een kenteken gekregen. Het is belangrijk te weten dat bij elk kenteken ook een verzekeringsplicht hoort. Elk zelfrijdend voertuig moet minimaal zijn verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Het is niet meer voldoende om een machine te verzekeren via een bedrijfspolis of op chassisnummer. Het moet op kenteken. Dat is in de wet bepaald. Werkmaterieel met kenteken dat niet uit eigen kracht kan rijden, zoals een dumper of kipper, heeft geen WA-verzekeringsplicht in Nederland. De WA-dekking valt onder de verzekering van het trekkende voertuig, zoals een tractor. 

Voorkom een boete

Heb je in het najaar een waarschuwingsbrief ontvangen van het RDW? Check op ovi.rdw.nl of jouw machine op kenteken als verzekerd geregistreerd staat. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur en voorkom een boete van 400 euro per kenteken.

Je verzekeringsadviseur heeft naast het kenteken in ieder geval de meldcode en de datum tenaamstelling van je nodig. Deze gegevens staan op het kentekenbewijs. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Met deze gegevens kan je tussenpersoon of verzekeraar bij het RDW aangeven dat het kenteken WA-verzekerd is.

Oldtimers en kentekenschorsing

Mocht je een gekentekende machine niet vaak gebruiken, zoals een oldtimer tractor, dan kan je ervoor kiezen om het kenteken te schorsen. Dit kan je gemakkelijk online regelen bij het RDW. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Op het moment dat je de tractor weer gebruikt, moet het kenteken weer uit de schorsing zijn gehaald, net zoals bij andere gekentekende motorrijtuigen. Als je meerdere oldtimer tractoren in eigendom hebt, dan kan je vaak in overleg met je tussenpersoon een gereduceerd tarief voor de WA-verzekering afspreken.

Maak afspraken met de dealer

We zien geregeld dat een kenteken door de dealer al op naam wordt gezet vóórdat de machine geleverd is. Vanaf het moment dat het kenteken op naam is gezet, moet je zorgdragen voor minimaal een WA-verzekering. Anders kun je al een boete krijgen zonder dat je de machine geleverd hebt gekregen.

Spreek met je dealer of leverancier daarom duidelijk van tevoren af dat het kenteken pas op naam gezet wordt gezet bij levering en bespreek wie de kosten dekt voor eventuele aanpassingen om het voertuig kenteken-klaar te maken. Een dealer kan namelijk een machine leveren zonder kenteken, terwijl er wel een kenteken op zou moeten zitten. Als je met de machine op openbaar terrein gaat rijden, dan riskeer je een boete van € 140,-. Wees dus alert!

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur. Voor Cumela Verzekeringen kan je een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 033-2474960.