Compacte DAF Veldhuizen vrachtwagen

Veldhuizen bouwt extra compacte bakwagen

Datum: 1 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2020
Door: Gert Vreemann
In opdracht van De Groot in Wilsum heeft Veldhuizen samen met DAF-dealer Sent Waninge en Vossebelt Kippers een extra compacte 8x2-bakwagen met een hoog laadvermogen gebouwd. De nieuwkomer is zeer wendbaar in het terrein en kan bovendien een lange trailer meenemen.

Compacte DAF Veldhuizen vrachtwagen

Als basis is gekozen voor een 390 kW (530 pk) sterke DAF XF 8x2. Daarbij is de derde vaste as geplaatst op 1,85 meter achter de tweede, gestuurde vooras. De vierde, gedwongen gestuurde as is weer 1,81 meter achter deze derde, aangedreven as geplaatst. De assen zijn pneumatisch geveerd en voor grondverzettoepassing opgewaardeerd naar de wettelijke tien ton draagvermogen. Ze zijn technisch uiteraard overbemeten.

Veldhuizen 8x2 compact

Deze keuzes resulteren in een totaal toelaatbaar gewicht van 41,5 ton. In combinatie met een lichtgewicht Vossebelt-kipper geeft dit een laadvermogen van 26 ton. Dankzij de bakplaatsing en asverdeling is de last goed verdeeld over de assen. En niet onbelangrijk: vanwege de compacte bouw zit de vangmuil op 7,95 meter vanaf de voorbumper. Hierdoor kan er een dieplader achter met een lengte van 10,75 meter voor het vervoer van bijvoorbeeld een zware rupsgraafmachine. De machine is inmiddels afgeleverd.