staad powerbox op rupsgraafmachine

Staad krijgt octrooi op verwisselbaar energieopslagsysteem

Datum: 23 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Met enige trots deelt Staad mee dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) octrooi heeft verleend op zijn ‘detachable energy storage system’. Dat betekent dat ondernemers hun Energypacks als verwisselbare batterijen op de machines kunnen gebruiken en die ook stand-alone kunnen inzetten en opladen.
staad powerbox

Het heeft even geduurd voordat alle procedures waren doorlopen, maar nu is het zover. Staad heeft van RVO octrooi verkregen op ‘a detachable energy storage system’, oftewel een verwisselbaar energieopslagsysteem. Voor Staad is dit octrooi op zijn in eigen huis ontwikkelde en geproduceerde Energypack een bevestiging én waardering voor hetgeen waar het bedrijf al geruime tijd hard aan werkt. De in eigen huis gefabriceerde Energypacks worden zoals bekend als verwisselbare batterijen toegepast op elektrische graafmachines.

staad masterslave

Het toegekende patent betreft het gebruik van de batterij op de machine, maar ook dat deze batterij uit de machine kan worden gehaald en als stand-alone-batterij kan worden ingezet. Dit wil zeggen dat de batterij zonder machine kan worden geladen en ontladen met de standaard CCS2-connector. De batterij kan als master en als slave dienen en dit maakt het mogelijk om de batterij te laden met de inzet van bijvoorbeeld zonnepanelen op de eigen locatie. Staad zal dit voortaan laten zien door een patentaanduiding op de Energypacks zelf.