scania R530 met haakarm en laadkraan.

Scania V8 met haakarm en afneembare kraan

Datum: 9 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2022
Door: Gert Vreemann
Geurts Boom & Groen uit Swalmen heeft deze Scania R530 6x2 V8 in gebruik genomen. Dankzij de haakarm en de afneembare kraan kunnen gekapte bomen ter plaatse direct worden versnipperd en afgevoerd. Dat geeft volgens Bo Geurts een vijf tot zes keer snellere werkwijze dan conventioneel bomen rooien.

scania R530 met haakarm en laadkraan.

“We zijn vijf tot zes keer sneller klaar dan wanneer we op de conventionele manier een boom rooien”, zegt eigenaar Bo Geurts. “Dat resulteert in een minimale belasting voor de omgeving”, geeft hij aan. Geurts Boom & Groen realiseert dat door het hout met de kraan direct in de versnipperaar in te voeren en de snippers in de container te blazen.

Ter vervanging van de eerste truck nam het Limburgse bedrijf onlangs deze nieuwe Scania in gebruik. De 6x2-truck met 390 kW (530 pk) motor is voorzien van een luxe inrichting en extra accessoires. Geurts koos onder andere voor een fraai leren interieur, een koelkast, een dubbele PTO, een tientons vooras en een omvormer. De haakarm en kraan werden geplaatst door RN Transporttechniek in Veldhoven. “Met een afneembare kraan ben je, wanneer je maar één auto hebt, net iets flexibeler dan met een vaste”, zegt Geurts over de Palfinger Epsilon-autolaadkraan.

Ook werden er extra lampen en camera’s gemonteerd, die volgens Geurts vooral in stedelijke gebieden geen overbodige luxe zijn. “In steden als Düsseldorf en Mönchengladbach, waar we veel komen, is elk extra paar ogen welkom. Hiermee hebben we veel meer overzicht”, doelt hij op de camera’s, die hij tevens nodig heeft voor het af- en ophangen van de kraan. Geurts Boom & Groen verzorgt en rooit bomen in Nederlandse en Duitse stedelijke gebieden in opdracht van overheidsinstanties en bedrijven en in mindere mate voor particulieren.