Grimme Prios aardappelrooier

Grimme Prios 440-pootmachine met zwanenhals

Datum: 23 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 23 juni 2022
Door: Gert Vreemann
Deze getrokken vierrijige aardappelpootmachine, de Prios 440, was de meest opvallende primeur op de deze week gehouden Grimme Farm Days. Deze heeft een modulebouw, waarbij de meest uitgebreide variant is uitgerust met een zwanenhals waarvan de dissel rust op het in de driepunts-hefinrichting bevestigde tussenframe. Aan dat tussenframe kan een onafhankelijk van de pootmachine werkende frees of rotorkopeg worden gehangen.
Grimme Prios aardappelrooier

Uniek is de zwanenhalsconstructie. De dissel van de zwanenhals rust op het tussenframe dat in de driepunts-hefinrichting van de trekker hangt. Hiermee ondervangt Grimme het bezwaar dat een dergelijke hoge zwanenhals-bovenaanspanning via een speciale hoge aansluiting boven de aftakas van de trekker onmogelijk is, omdat dan de maximale trekwaarden bij een dergelijke aanbouwhoogte worden overschreden. Dankzij de modulebouw is voor aan de pootmachine ook een bemestingsunit te bevestigen. De werkdiepte van bemestingsunit is onafhankelijk van het poten in te stellen. Dat geldt ook voor de vorentrekkers, de toedekschijven en de rugvorming.

Grimme Prios aardappelrooier zwanenhals

Dit tussenframe heeft aan de achterkant een driepuntsophanging voor een frees of rotorkopeg. Deze kan daarmee in scherp gedraaide stand opzij worden afgezet of opgepikt zonder verdere ombouw. Dat maakt de combinatie flexibel voor de keuze van wel of geen grondbewerking. De diepteregeling van het grondbewerkingswerktuig werkt daarbij onafhankelijk van de pootmachine.

rugvormer Grimme pootmachine

Grimme levert de pootmachine desgewenst met hybride rugvorming. Het gaat hier om een combinatie van aanaarders en kooirollen. Desgewenst kan de gebruiker switchen tussen beide of ze combineren. De loopwielen van de pootmachine zijn gestuurd en hebben een maximale wieluitslag van twintig graden. De machine heeft Section Control voor het individueel schakelen van de kunstmeststrooier, de tankset en de pootelementen.

Ook niet onbelangrijk: de machine heeft telescoopassen om de machine voor transport binnen de drie meter breedte te krijgen.