hooby spoor

Eerste Hooby MH115 Gradertronic op spoor

Datum: 25 november 2022
Laatst bijgewerkt: 25 november 2022
Door: Gert Vreemann
De eerste Hooby MH115 Gradertronic voor inzet op het spoor is geleverd aan Theo Klever in Harmelen. Deze machine is door van Van Tetering in Steenbergen voorzien van een spoorwegonderstel en noodprocedure-voorzieningen. Bijzondere ten opzichte van andere spoorkranen is dat alle extra systemen geïntegreerd zijn in de machine.
hooby spoor

Standaard is de Hooby al voorzien van elektronische besturing en heeft diverse sensoren ingebouwd waarmee o.a. Gradertronic (automatisch egaliseren) mogelijk is. Vanwege deze techniek was het voor Hobelman – Halle relatief eenvoudig al de spoorwegbeveiligingen te integreren. De functies die Hobelman Halle zelf heeft geprogrammeerd, zijn onderandere de lastmomentbeveiliging, hoogtebegrenzing, zwenkbegrenzing en snelheidsbegrenzing. Deze zijn verwerkt in het programma van de Hooby.

bediening Hooby spoor

De specifieke spoorwegfuncties zijn zichtbaar en instelbaar op het standaard Hooby display. De machine is TÜV-gekeurd voor diverse spoor- en tramlijnen en heeft de keuringschema’s voor Railinframachine (W5) en Hijskraan (W3). De machine wordt ingezet voor het onderhoud van bermen langs de spoorlijnen en voor hijswerk op het spoor. Door het geringe eigengewicht van de machine is deze ook inzetbaar bij werkzaamheden langs de weg. De machine is tevens gekeurd door de RDW.