claas disco 1010 maaier

Claas Disco 1010-maaier met nieuw transportconcept

Datum: 16 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 16 augustus 2022
Door: Gert Vreemann
Claas presenteerde onlangs in het Duitse Kiel de nieuwe Disco 1010-vlindermaaier. De Disco 1010 is een eenvoudige maaier zonder kneuzer, maar wel met een grote capaciteit voor relatief lichte trekkers. Bij het transport wordt de maaier verticaal gezwenkt en hij helt daarna licht achterover. Met dit zogenaamde Vector-opklapsysteem wordt de transporthoogte beperkt tot net onder de vier meter.
claas disco 1010 maaier

De maaicombinatie bestaat uit twee maaiers van 3,80 meter werkbreedte. Gecombineerd met een frontmaaier van 3,00 meter levert dat een werkbreedte op van 9,90 meter. De maaier heeft geen telescooparm om de maaibreedte aan te kunnen passen of om de maaiers in transport te laten zakken. Dat realiseert de Duitse fabrikant door de maaiers in transport achterover te laten hellen. Claas noemt dit het Vector-opklapsysteem. Hiervoor gebruikt het de cilinder die ook zorgt voor de non-stop-obstakelbeveiliging. Die is nu uitgevoerd als een cilinder met twee plunjers. Aan één kant werkt die als vanouds als non-stop-obstakelbeveiliging, de andere kant dient ervoor om de maaiers naar achter te laten scharnieren. Deze komen hiervoor eerst in de kopakkerpositie. Daarbij worden ze wel uitgeheven, maar gaan ze niet door tot de verticale positie. Als de maaiers in kopakkerpositie staan, zwenken ze achterover, zodat de transporthoogte onder de vier meter blijft.

Door het achterover zwenken van de maaiers komt het zwaartepunt van de maaiers wel verder achter de trekker te liggen, maar Claas geeft aan dat de maaicombinatie een vermogensbehoefte heeft van ongeveer 110 kW (150 pk) en dus ook met een viercilindertrekker toe kan.

claas disco 1010 maaier

De Disco 1010 beschikt over de bekende MaxCut-maaibalken, in dit geval met negen maaischijven. Ook bij een aftakastoerental van 850 omwentelingen per minuut is het maaibeeld goed. Hierdoor kan de trekker met een laag motortoerental draaien, wat gunstig is voor zowel het geluidsniveau als het brandstofverbruik. Claas geeft aan dat zo een brandstofbesparing van tien liter per uur haalbaar is. Bij een capaciteit van tien hectare per uur betekent dit een besparing van één liter per hectare. De Claas-maaiers hebben verschillende soorten mesjes voor links- of rechtsdraaiende schijven. Om vergissingen bij het messen wisselen uit te sluiten, hebben de mesjes een kleur gekregen die correspondeert met de kleur van de kap van de maaischijf. Reservemesjes kunnen worden meegenomen in een slim geplaatste box op het frame. De hendel voor het wisselen van messen is verbeterd, waardoor het wisselen nog gemakkelijker gaat. De Claas Disco 1010 is te bedienen via loadsensing-hydrauliek en Isobus-bediening met een Cemis 700- of een andere Isobus-terminal.