Dag van Plattelandsvrouwen, Jésica Olivo

New Holland ondersteunt Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

Datum: 19 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 19 oktober 2020
Door: Gert Vreemann
Op de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen viert New Holland zijn bijdrage via de verhalen van vrouwen in de landbouw over de hele wereld, waarin hun vindingrijkheid, veerkracht, vastberadenheid en passie voor de landbouw worden onderstreept. Daaronder ook verhalen uit de cumelasector. Heel herkenbaar.
Dag van Plattelandsvrouwen, Jésica Olivo

Jésica Olivo, (foto boven)  agronoom, loonwerkster en landbouwster in Argentinië, geniet van de uitdaging om haar familietraditie in de landbouw voort te zetten en verder uit te bouwen. Ze kijkt altijd vooruit. “Loonwerker en tegelijkertijd vrouw zijn, is best zwaar, maar het is niet onmogelijk”, vertelt ze. “Ik geniet van wat ik doe. De uitdaging aangaan en als vrouw elke dag op het land werken, is heel lonend.”

Op de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen maakt New Holland van de gelegenheid gebruik om de cruciale rol van plattelandsvrouwen als Jésica in onze samenleving te vieren. “Vrouwen zijn altijd al de ruggengraat van de wereldlandbouw geweest”, vertelt Carlo Lambro, Brand President va het merk. “Bij New Holland vieren we, vandaag en elke dag, hun vindingrijkheid, kracht, vastberadenheid en passie voor de landbouw”, aldus Lambro. New Holland toont op de website een aantal voorbeelden van over de hele wereld. Een actie met een mooie parallel naar onze sector. Op onze Cumela vrouwendagen hoor je vergelijkbare verhalen.  Daarop afgaand zou je zo'n actie op kunnen zetten voor onze sector. Hieronder enkele korte voorbeelden van verhalen die New Holland heeft vrijgegeven. 

Tracy Zeorian van de HarvestHER-community

“It’s combine moving day and I get to go!!!! It’s a beautiful, cool morning and I can...” Zo maar zinsnede op de site Havesther.com.  Tracy Zeorian van de HarvestHER-community in Noord-Amerika is één van hen. Noord-Amerikaanse loonwerkers zijn samengekomen in deze community, die in 2017 door Tracy is opgericht. “HarvestHERs zijn vrouwen van wie de families betrokken zijn bij de oogst. Op de site publiceren ze hun verhalen, op weg en op de boerderij. Deze vrouwen gaan tot het uiterste en uiteindelijk genieten ze van wat ze doen.”

 

dag van plattelandsvrouw, Binatie Shudi Ngwenya

Een sterk voorbeeld ver van huis is Biati Shudi Ngwenya uit Oeganda. Zij heeft een bewuste keuze gemaakt om haar eigen weg in de landbouw te vinden. “Ik ben de landbouw ingegaan omdat het de motor van Afrika is. Er zijn maar heel weinig mensen die voedsel produceren voor de naties, dus we hebben meer mensen nodig die actief zijn in de landbouw. Ik kies ervoor om één van hen te zijn. In de landbouw ben je je eigen manager. Er zouden meer vrouwen moeten komen om zich bij de landbouw aan te sluiten.”

dag van de plattelandsvrou, Angelika fabiaski

Dichterbij is het verhaal van  Angelika Fabisiak uit Polen. Zij verliet haar kleine dorp om aan de Landbouwuniversiteit in Warschau te gaan studeren. Ondanks de afstand en de nieuwe ervaringen waren de banden met haar familiebedrijf zo sterk dat ze, nadat ze haar masterdiploma in de landbouw had gehaald, terugkeerde naar haar eigen dorp om het bedrijf van haar ouders te ondersteunen. “Ik zie graag de tastbare resultaten van mijn werk en ik ben zeer gepassioneerd over landbouwmachines en kan met trekkers en een maaidorser werken. Ik denk dat vrouwen een bepaalde veiligheid brengen en een grote bijdrage kunnen leveren”, vertelt ze.

 

dag van de plattelandsvrouw, florencia Arroyo

Florencia Arroyo werd geboren in de provincie Córdoba in Argentinië. Ze leidt een dubbelleven: op de velden van haar familieboerderij en op de catwalk. Ze is vastbesloten om de vooropgezette ideeën over de rol van een vrouw in haar wereld te doorbreken. „Ik houd van de landbouw, ik houd van modellenwerk en ik vind het heerlijk om die twee te combineren”, vertelt ze. “Mensen die mij buiten de boerderij kennen, zijn verbaasd dat een vrouw op het land kan werken, machines kan bedienen en als een man kan werken.”

 

dag van de plattelandsvrouw Elke Pelz-Thaller

Als laatste voorbeeld Elke Pelz-Thaller uit Duitsland. Zij betrad de wereld van de landbouw als een tweede carrière toen haar man besloot de boerderij van zijn ouders over te nemen en nieuw leven in te blazen. Voorheen was ze coach op het gebied van geestelijke en persoonlijke gezondheid en nu combineert ze haar leven als landbouwster met haar vorige carrière door seminars te houden en boeken te schrijven over hoe je een gezonder leven kunt leiden.